Boligprisene i Norge er doblet siden 2000, og siden finanskrisebunnen i desember 2008 har boligprisene steget 44 prosent. I år har prisene steget 7,6 prosent.

Les: Boligprisene doblet siden 2000 og Leiligheter drar fra i prisgaloppen

Nå tror imidlertid DN.nos makropanel at prisveksten vil avta.

Haugland: Boligprisveksten vil avta litt neste år, fra nesten 8 prosent i 2012 til 7,5 prosent neste år.





Katrine Godding Boye (33), seniorøkonom i Nordea Markets

Olav Chen (34), porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning

Kjersti Haugland (34), seniorøkonom DNB Markets

Bjørn-Roger Wilhelmsen (37), rente- og valutastrateg i Swedbank First Securities inntil 31.12, deretter forvalter i eget hedgefond.
Var ikke tilstede under samlingen 4. desember.



Syed: Boligprisene vil stige fremover. Vi har ingen konkrete boligprisprognoser, men ser for oss en vekst mellom fem og syv prosent.

Boye: Vi venter at boligprisene øker videre neste år, kanskje i et litt mer moderat tempo. Årsveksten i 2013 anslår vi til syv prosent.

Chen: Med lav arbeidsledighet og lave renter vil boligprisene trolig fortsette opp. Veksttakten vil trolig bli lavere enn det vi har sett. Et omslag i arbeidsmarkedet vil kunne endre dette bildet, men foreløpig er det få indikasjoner på at arbeidsledigheten vil stige.

Mange drivere
Det er flere årsaker til at prisene vil fortsette å øke, selv i et lavere tempo, mener panelet.

Haugland: Fortsatt lav rente, solid inntektsvekst og for få boliger i forhold til etterspørselen bidrar til at boligprisene vokser videre. Etterhvert som renteøkningene begynner, og flere boliger fullføres, vil boligprisveksten avta.

Syed: Boligprisveksten er drevet av tiltakende etterspørselsvekst som tilbudet ikke klarer å matche. Mer strukturelle drivere er den høye befolkningsveksten, som overgår nybyggingen betydelig.

Boye: Driverne av etterspørselen etter bolig (utlånsrenter, inntekt, arbeidsmarked, befolkningsvekst) fortsetter å være sterkt positive neste år. Boligbyggingen har nå kommet opp på et svært høyt nivå, men det er trolig ikke nok til å stagge prisveksten ennå.

Spår boligprisfall
I slutten av november spådde Dagens Næringslivs boligpanel fall i boligprisene. Dette er andre gang på ti år at de tror prisene skal noe annet enn opp.

Les: Spår nedtur i boligmarkedet

Les også: Derfor stopper boligprisveksten i 2014

Derfor er et boligprisfall så farlig

Sjekk boligprisene der du bor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.