Boligprisene falt 1,5 prosent i juli sammenliknet med juni, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Et prisfall er etterhvert blitt normalen i fellesferiemåneden, der folk flest bruker mer tid på stranden enn på boligvisninger.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene nemlig 0,1 prosent høyere enn i juni.

Den underliggende prisutviklingen er dermed mer eller mindre flat.

Boligprisene er nå 6,6 prosent høyere enn i juli 2009, og 3,5 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008 begynte.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå imidlertid fremdeles 5,5 prosent lavere enn de var i august 2007.

- Følger trenden
Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 25.500 kroner.

– Juli følger trenden fra tidligere år med lavere aktivitet og noe lavere priser enn juni. Det legges normalt ut færre nye objekter i juli, og en høyere andel av det som selges i denne måneden er eiendommer som er lagt ut i tidligere måneder. Dette påvirker naturlig nok prisnivået noe, og ikke minst omsetningstakten. Julitallene underbygger det vi har sett tidligere i år, nemlig at boligmarkedet har normalisert seg og at prisutviklingen så langt i år er sunn, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).



Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra juni til juli:

Nå er det 12.298 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 17.136 sist måned. I juli 2009 var det til sammenligning 13.909 boliger til salgs.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Gjennomsnittlig formidlingstid var 37 dager i juli, 12 dager mer enn i juni, og 6 dager mindre enn i juli 2009.

RASKEST
Bergen, Trondheim: 25 dager

TREGEST
Tromsø: 60 dager

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

I juli ble det formidlet 4.048 boliger mot 9.207 (junitallene er revidert opp fra 7.911) måneden før.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter. Om vi legger det til grunn, og plusser på 20 prosent på de foreløpige omsetningstallene for juli ble det omsatt 4.857 boliger denne måneden.

Les også: <b>La boligen tjene penger mens du er borte</b>

- Vurdér fastrente nå!


Obos-prisene kryper oppover (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.