Markedene har begynt å forberede seg på at tiden med massive støttekjøp fra den amerikanske sentralbanken snart kan være over. Siden ifjor høst har Federal Reserve kjøpt gjeldspapirer i markedet for 85 milliarder dollar hver eneste måned.

Nå begynner tegnene til bedring i økonomien å bli så sterke at i alle fall de største optimistene i Fed-styret begynner å hinte om at en nedtrapping kan være rett rundt hjørnet.












Tror på nedtrapping i september










Nedtrappingen nærmer seg
Federal Reserves sjef for Dallas-distriktet, Richard Fisher, mener nedgangen i arbeidsledigheten i juli betyr at kjøpene snart reduseres.

- Siden arbeidsledighetsraten har falt til 7,4 prosent vil jeg si at Fed nå er nærmere iverksettelse, sa Fischer i en tale mandag kveld.

På grunn av en rotasjonsordning blant 11 av de 12 sentralbankdistriktene er ikke Dallas-sjefen blant medlemmene som i år har stemmerett i sentralbankens pengepolitiske komité (FOMC).

I talen avslørte han imidlertid at han har oppfordret de andre medlemmene om å vurdere å trappe ned kjøpene «denne høsten». Han ga imidlertid ingen spesifikk informasjon om han mener nedtrappingen bør starte i september eller oktober.

September kan bli første steg
Tirsdag kveld sa Charles Evans, sjef for Feds Chicagos Fed-distrikt, at han tror veksten i amerikansk økonomi vil øke til en årsrate på 2,5 prosent i andre halvår i år, opp fra rundt én prosent i første halvår. Han mener derfor sentralbanken trolig vil trappe ned de månedlige kjøpene på 85 milliarder dollar.

- Men jeg kan ikke si nøyaktig når det vil skje, sa Evans til journalister tirsdag ifølge Marketwatch.

I et annet intervju sa sjefen for Atlantas Fed-distrikt, Dennis Lockhart, at nedtrappingen kan starte i september, men han utelukket heller ikke at beslutningen kunne bli utsatt til oktober eller desember.

- Alle de tre møtene er for meg kandidater for et første steg, dersom tallene rettferdiggjør det, sa Lockhart i et intervju med MNI.

Frykter slutten på billige penger
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener gårsdagens tall for det amerikanske handelsunderskuddet, som var det laveste på nesten fire år, sammen med uttalelsene fra Fed-toppene har bidratt til nedgangen på verdens børser det siste døgnet.

Han peker på at tallene for den amerikanske utenrikshandelen strengt tatt betyr at veksten i amerikansk økonomi kan bli oppjustert til 2,3 prosent i andre kvartal fra opprinnelig rapporterte 1,7 prosent.

- Sterkere BNP-vekst styrker troen på at Fed vil starte med nedtrappingen av obligasjonskjøpene allerede i september, slik vi venter, skriver Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

I USA falt den brede aksjeindeksen S&P 500 rundt 0,6 prosent tirsdag kveld, mens de lange rentene trakk oppover. Frykten smittet senere over til både asiatiske og europeiske markeder.

- Mye heftigere er det i Asia i dag, der frykten for en slutt på billige penger rammer hardere, skriver Dørum.

I Tokoyo endte ned hele fire prosent onsdag morgen. I Europa åpner alle de store børsene i rødt onsdag morgen.

LES OGSÅ:

Bernanke: Nedtrapping følger ikke en forhåndsbestemt plan

Han kan snakke renten ned

Her er Bernankes plan

Bernanke går trolig av neste år

LES MER OM ALLE HENDELSENE DENNE UKEN:

- Kan utløse store bevegelser i markedet

- Se opp for en falsk følelse av trygghet

- Et veritabelt fyrverkeri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.