Ved inngangen av 2007 skrev vi i Dagensit.no om tre norske selskaper it-selskaper som kunne bli internasjonale storsuksesser.

Fast, Trolltech og Opera var alle ledende aktører innen markeder som er spådd svært kraftig vekst. Både aksjonærene og de ansatte hadde nok stjerner i øynene og drømte om å bli virkelig store, på egenhånd.

Bitter suksess
Ett år senere ser ting litt annerledes ut. I løpet av årets første måned blir både Fast og Trolltech kjøpt opp av de absolutt største aktørene i sine bransjer, Microsoft og Nokia.

Det må kalles to knallsuksesser med bitter bismak.

De norske teknologiene kan nå bli sentral på noen av de viktigste områdene for verdens it-giganter. Microsoft har lenge slitt med å få til søk, og det er helt klart et svakt punkt for alle selskapets produkter. På samme måte må Nokia nå møte en enda større utfordring, nemlig at integrasjon mellom mobiltelefoner og pc-er og servere blir stadig viktigere. Så langt har pc-programvaren deres rett og slett vært for dårlig. Samspillet med mobiltelefonen har vært vanskelig å forholde seg til. Forhåpentligvis vil Trolltechs Qt hjelpe Nokia ved at samme programvare vil fungere både på pc og mobilen.

Vil ikke kjøpes opp
Alle de tre selskapene har sterkt teknologisk motiverte gründere ved roret. For dem er det nok en stor glede å se at teknologien tas i bruk og blir større. Men for norsk it-industri er de to ferske oppkjøpene nye eksempler på at norske selskaper ikke klarer å bygge seg opp til mellomstore aktører på verdensbasis før de blir kjøpt opp.

Nå er det bare Opera igjen, men hvor lenge varer det?

Toppsjef og storaksjonær Jon von Tetzchner vil ikke bli kjøpt opp , men det sa sjefene i Trolltech og Fast like bombastisk. Og Operas utvikling ligner mye på Fast og Trolltechs. Drømmen om fantastisk vekst har latt vente på seg for alle tre. Dermed blir aksjonærene utålmodige. Kursutviklingen har ikke vært bra for noen av dem og når ambisjonene om verdensdominans synes fjernere er det lettere å ta de nære, sikre pengene.

Det er nok en av grunnene til at Trolltechs aksjonærer godtok samme kurs som selskapet fikk da de gikk på børs for halvannet år siden. Det er grunnen til at Fast ble solgt for 1,2 milliarder dollar, mens andre mellomstore selskaper i lignende strategisk posisjon har fått modne seg til de ble verdt 5-9 milliarder dollar.

Når budet kommer
De siste månedene har it-gigantene kjøpt svært mange mellomstore it-selskaper. Og det ville nesten være rart hvis ikke noen av gigantene snart prøver seg på Opera, Norges tredje store it-eventyr. Deres populære nettlesere kan bli en svært viktig brikke i kampen om det mobile internettet.

Når budet kommer spørs det om Operas aksjonærer fremdeles tror på drømmen om å bli store og lønnsomme på egenhånd. Det spørs også om gründerne vil holde like fast på uavhengighet når det kommer et smigrende tilbud fra en gigant.

Operas aksjonærer hadde ventet at selskapet skulle levere stadig større overskudd fra sommeren 2006. De ble skuffet. Selskapet har levert fortsatt god vekst, men drømmen om store overskudd skyves stadig litt frem i tid. Det spørs om ikke sjef og storaksjonær Jon von Tetzchner må levere mer kontanter fremover hvis han skal holde aksjonærene trofaste og sterke i troen. Det er lov å håpe, menhan har kanskje ikke så god tid på seg.Jonas Blich Bakken er redaksjonssjef i Dagensit.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.