Nullvekstskyer og eurotrøbbel ut året, men bedring er på vei inn over Europa. Det er EU-kommisjonens høstvarsel for økonomien.

– Det er stadig flere tegn på at den europeiske økonomien har nådd et vendepunkt, sa økonomikommissær Olli Rehn da Kommisjonen tirsdag la fram sin høstrapport om utsiktene i et hardt presset Europa.

– Men det er for tidlig å erklære seier. Arbeidsledigheten er fortsatt uakseptabelt høy. Det er derfor vi må fortsette å modernisere europeisk økonomi, sa Rehn og viste til innsp#229stiltak, underskuddskutt og reformer.

Kommisjonen venter nullvekst i de 28 EU-landene for året som helhet. For de 17 eurolandene blir det et minusresultat på 0,4 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Men neste år, da skal ting endelig ta seg opp, tror EU-ekspertene og ser for seg en vekst i det kriserammede eurosamarbeidet på 1,1 prosent.

Slovenske problemer
Også «verstinglandet» Hellas kan se fram til en liten vekst neste år, mener Kommisjonen etter noen fryktelige år med bare kutt, krise og fall.

Verre er det for Kypros og Slovenia, som er de enste landene som står med minustegn for 2014.

Kypros har allerede måttet be om krisehjelp, og med nye, vanskelige tall tiltar spekulasjonene om behovet også for slovensk bistand.

Mens stormaktene Tyskland og Frankrike går i pluss også i år, ligger eurosonens tredje største økonomi Italia an til et fall før ny vekst neste år.

EU bekymrer seg også for påvirkningen utenfra, fra både «usikkerhet» i USA og «sårbarhet» i fremvoksende økonomier.

Ujevnt
EU er fortsatt langt unna økonomisk godvær etter år med krisehåndtering. Det er store forskjeller i utsiktene til de ulike landene, og Tyskland trekker fortsatt i front.

Den skyhøye arbeidsledigheten viser få tegn til å avta. Kommisjonen må sette opp anslaget på ledigheten i eurosonen fra 12,1 til 12,2 prosent for neste år.

– Veksten vil ta seg opp bare gradvis, og den vil omsettes til arbeidsplasser i enda saktere tempo. Vi må ikke gå i fella av selvtilfredshet, advarer Rehn.

Underskudd
Store offentlige underskudd bekymrer også. Verken Frankrike eller Spania ligger an til å få bukt med underskuddene sine til fristene, mener Kommisjonen.

Frankrike skulle hatt underskuddet under kravet på 3 prosent i 2015, men uten nye reformer kommer det trolig til å bli på 3,7 prosent.

Spanjolene skal ha det under kravet året etter, men det er ventet et underskudd på hele 6,6 prosent i 2015.






Kilde: AFP, NTB

Les også:
<b>TTS-sjefen ut på dagen</b>

Bill Gates: Internett kan ikke frelse verden

<b>Arthur Buchardt: - Enten går det til helvete, eller så blir det kanskje større enn det man hadde trodd</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.