I morgen legger eiendomsmeglerbransjen frem den siste boligprisstatistikken for 2012. Forventningene om prisvekst i desember er som vanlig ikke spesielt høye.

- Desember pleier ikke å være den mest spennende boligmåneden i året. Normalt sett faller det litt, selv i en periode hvor det er et hett boligmarked sesongmessig, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Pöyry Management Consulting, som utarbeider statistikken, til DN.no.

- Det er en flat måned normalt sett, og det skal ganske mye til for at det blir noe annet, tilføyer Terje Buraas, leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

 

Forventer svak utvikling
Boligprisene var i november 7,5 prosent høyere enn samme måned i 2011, viser forrige måneds boligprisstatistikk. Hverken Buraas eller Bjørnstad tror desembertallene vil vise en betydelig utvikling.

- I egen kjede ser desember ganske normal ut, sier Buraas, som er i DNB Eiendom.

- Jeg forventer en svak utvikling, kanskje noe nedgang i prisutviklingen i desember, sier Bjørnstad og tilføyer at det likevel vil være en grei prisvekst sesongjustert.

Det vil si at Bjørnstad tror den underliggende prisutviklingen fortsatt vil være positiv.

- Prisveksten dempes
Boligprisene falt med 0,1 prosent i november sammenliknet med oktober. Korrigert for sesongvariasjoner steg likevel prisene 0,4 prosent i forhold til oktober.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities forventer en sesongjustert oppgang i prisene i desember på 0,7 prosent.

Videre spår Andreassen at prisveksten vil avta.

 

- Vi venter noe lavere prisvekst sesongjustert i januar. Dette basert på at vi tror det gradvis blir litt vanskeligere å få tilgang på kreditt fra bankene. Dels fordi de gamle tiltakene myndighetene satt i gang for et år tilbake begynner å få litt mer effekt, og dels på grunn av høyere risikovektingen av boliglån for bankene. Vi venter derfor at det blir noe lavere prisvekst per måned i 2013 enn det var i siste halvår 2012, tror Andreassen.

- Vi har et langsiktig syn på at prisene er for høye, så vi ligger stadig med forventninger om at prisveksten dempes og etterhvert er over, sier han.

Bjørnstad i Povry understreker at det ikke er før januartallene kommer i begynnelsen av februar, at vi får et skikkelig signal på hvordan utviklingen blir i 2013.

- 2013 tror jeg på mange måter vil likne 2012. De samme drivkreftene vil være i sving. Jeg forventer en prisvekst på tett oppunder syv prosent, kanskje litt lavere. Formelt sett har vi en prognose på 6,7 prosent for året.

Boligprisstatistikken for november:
<b>Leiligheter drar fra i prisgaloppen</b>
<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Les mer:
Sterke boligpriser de neste tre årene
Boligprisene doblet siden 2000
Derfor stopper boligprisveksten i 2014 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.