Den jobben starter i Oslo mandag.

– Hvem vil investere i et selskap som jukser med utslipp eller serverer hestekjøtt i stedet for biff? spør Polman i et intervju med NTB.

Han svarer samtidig på hva som vil skje med selskaper som ikke vil drive mer bærekraftig.

– De vil lide samme skjebne som dinosaurene, og toppsjefene vil forsvinne enda raskere ut, sier konsernsjefen.

Polmans Unilever eier globale merkevarer som Knorr og Lipton, har over 170.000 ansatte og omsatte for nesten 500 milliarder kroner i fjor.

Mandag står han i fremste rekke når en rekke næringslivstopper samles i Oslo for å vise hva de vil gjøre for å drive mer bærekraftig.

– For å overleve

Etter å ha endret Unilevers kurs har Polman fått stor oppmerksomhet for sitt arbeid med bærekraftig forretningsdrift.

Da han ble toppsjef i 2009, lovte han å doble størrelsen på selskapet, men samtidig halvere Unilevers miljøfotavtrykk innen 2020. Blant målene er å hjelpe mer enn én milliard mennesker til bedre helse og velferd.

Unilever vil også sørge for at alt av landbruksråvarer selskapet bruker i sin produksjon, skal være bærekraftig fremstilt innen 2020. I 2014 var andelen 50 prosent, ifølge Unilevers egne tall.

For å tvinge selskapet til å tenke mer langsiktig, fjernet Polman fullstendig kvartalsrapporter og resultatvarsler.

Toppsjefens budskap er at selskaper som ikke vil bli mer miljøbevisste og sosialt ansvarlige, ikke kommer til å overleve.

– Det er en overlevelsesstrategi. Forbrukerne vil kreve mer bærekraftige produkter, sier han, og bruker kullindustrien som eksempel.

– Samfunnet vil ikke ønske å betale for de høye kostnadene ved å slippe ut CO2. Disse selskapene vil ikke overleve på lang sikt.

Forpliktelse

Deltakerne på konferansen i Oslo forplikter seg til å bidra til at FNs nye bærekraftmål nås i et formalisert løfte til statsminister Erna Solberg (H). Selskaper med til sammen 1,2 millioner ansatte og en samlet årlig omsetning på over 3.000 milliarder kroner vil trolig forplikte seg.

Solberg er en av lederne for en pådrivergruppe, hvor også Polman er med, som jobber for at målene skal nås innen 2030.

– Når selskapene skjønner at de er en del av løsningen på verdens utfordringer, forstår de også at det finnes enorme muligheter for fremtidig vekst, sier Polman.

Igjen bruker han Unilever som eksempel.

– På sju år har vi gitt eierne 260 prosent avkastning. Vi har vokst enormt, sier han om tiden etter at den bærekraftige strategien ble lansert.

Ber Norge ta grep

FNs 17 bærekraftmål erstatter tusenårsmålene og ble vedtatt i fjor høst. De nye målene er faktisk et mål på resultatene fra den forrige prosessen, mener Polman.

– Nå ser vi på hvordan vi kan fremskynde arbeidet med de initiativene som alt er tatt, sier han.

Unilever-sjefen skryter av Norges klimainnsats gjennom å trekke oljefondet ut av kull og arbeidet med å stanse avskoging. Samtidig har han en klar beskjed til oljenasjonen Norge.

– Dere må avkarbonisere økonomien deres, sier han, og legger til at oljefondet gjør Norge bedre stilt enn kanskje noen andre til å klare et slikt skifte.

– Norge må bevege seg mot en grønnere økonomi. Da vil også finansmarkedet fungere bedre, sier Polman.

– Norge har en fremgangsrik økonomi. Det var tross alt Gro Harlem Brundtland som fant opp bærekraftbegrepet, det ble født i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Innholdet i disse varsler voldsommere global oppvarming

 
- Kan bety katastrofe for mange lavtliggende byer  

NASA: Trolig uunngåelig at havet stiger 1 meter  


Lobbykamp om grønne skatter dnPlus   (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert: