Det har ikke manglet på advarsler. Likevel ble det aldri en periode med såkalt bjørnemarked i 2010.

Riktignok falt mange børser kraftig frem mot sommeren, men siden har de hentet seg kraftig inn igjen.

I USA har S&P 500-indeksen, som ofte blir brukt som en indikator for den brede utviklingen i aksjemarkedet, steget 9,7 prosent så langt i 2010. Indeksen er nå på sitt høyeste nivå siden september 2008.

Her hjemme har hovedindeksen på Oslo Børs steget mer enn 15 prosent siden årsskiftet.

Advarte
Profilerte eksperter som Albert Edwards og Nouriel Roubini har tidligere i år advart mot at det kom til å gå stikk motsatt vei.

- Man har fortsatt en investorkultur der man fortsatt blir hengende igjen i de hendelsene som nettopp har skjedd, i stedet for å rasjonelt vurdere utsiktene basert på dagens fakta, sier strateg James Paulsen i Wells Capital Management til Bloomberg News.

Da uroen rundt den skyhøye statsgjelden i flere av utkantstatene i Europa for alvor gjorde seg gjeldende, fikk riktig nok pessimistene rett - en stund.

Spådde nedtur
Økonomen Gary Shilling, som ifølge Bloomberg var blant dem som klarte å spå nedturen i det amerikanske boligmarkedet, advarte i august i år om at amerikansk økonomi ikke hadde særlig mye mer å gå på og at den kunne gå inn i en ny resesjon.

Etter at veksttakten i amerikansk brutto nasjonalprodukt falt til 1,7 prosent målt i årlig rate i andre kvartal, steg den imidlertid til 2,5 prosent i tredje kvartal.

Robert Pechter anbefalte i september i år å holde formuen i kontanter, fordi pessimisme ville drive investorene vekk fra aksjemarkedet. Siden den tid har S&P 500 steget 7,3 prosent.

Venter ny resesjon
Albert Edwards i Societe Generale advarte tidligere i år om at verden var på vei inn i en ny ressesjon og at deflasjon var et mulic scenario. I august advarte han om at S&P 500-indeksen ville falle til 450 poeng. Siden den tid har indeksen steget 17 prosent til 1240 poeng.

Økonomen Nouriel Roubini har også vært blant ekspertene som har kommet med advarsler i år. Roubini ble kjent som "Dr. Doom" etter han spådde nedturen i amerikansk økonomi og anbefalte investorene å selge aksjer før markedet startet å falle i 2007.

I juli i år sa han at markedet ville falle igjen og han har beholdt sitt pessimistiske syn gjennom hele 2010. Han mener økonomien vil bli skadelidende fordi amerikanske forbrukere kutter gjelden, bruker mindre og sparer mer.

Stikk motsatt
Økt produksjonskapasitet i bedriftene, sterkere forbrukertall enn ventet og resultater fra de børsnoterte selskapene som slo analytikernes forventninger er imidlertid faktorer som har preget markedene denne høsten.

I forrige uke viste aktivitetsindeksen fra ISM at aktiviteten i amerikanske industribedrifter økte for 16 måned på rad i november. Samme uke viste statistikken for de avtalte boligsalgene en rekordstor oppgang på 10 prosent i boligsalget i USA.

Kan snu
Selv om det aldri ble noe bjørnemarked i 2010, er det ingenting i veien for at ekspertene fortsatt kan få rett. I mange vestlige økonomier må myndighetene fortsatt bruke kraftige stimulanser for å holde hjulene i gang.

I USA er renten fortsatt rekordlav, sentralbanken skal bruke 600 milliarder dollar på å kjøpe verdipapirer i markedene og en ny runde med skattelettelser er på trappene.

Spørsmålet er om det er nok.

Albert Edwards:
- Aksjene skal ned 60 prosent '

- Jeg kan høre toget tute

- USAs befolkning er på randen av opprør

- Dette blir K-A-O-S

Nouriel Roubini:

- For stort til å reddes

- USA må bekjempe deflasjon og dobbeldipp

- Stor fare for ny resesjon i USA

- Hellas er bare toppen av isfjellet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.