Oslo Børs beveger seg rundt de høyeste nivåene noensinne denne uken, der hovedindeksen er opp nær 21 prosent så langt i år. Samtidig har analytikerne justert ned forventningene sine til selskapenes inntjening det neste året med ti prosent.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investement Management tror ikke det er nok.

- For høyt!
- Forventningen er igjen for høye for neste år. Summerer vi analytikernes estimater kommer vi frem til 25 prosent vekst i 2014 for fondsindeksen*. Det er for høyt! sier han til DN.no.

Han spår at vi kommer til å se en tilnærmet reprise av årets nedjusteringer av analytikernes vekstanslag.

- Jeg tror det samme vil skje med 2014-estimatene, nemlig at inntjeningen vokser med 10 prosent heller enn de 25 prosent som kommer frem når vi bruker analytikernes estimater, sier han.

Dyrere enn den ser ut
Dermed er også Oslo Børs langt dyrere enn den fremstår målt ved antall ganger forventet inntjening (P/E).

- Med våre mer realistiske estimater handles Oslo Børs med en P/E på 13,7 for neste år. Det er langt dyrere enn en P/E på 11,7 som ligger i markedet, sier Næss.

I og med at analytikerne ligger for høyt og at børsen er på rekordnivåer mener han at det er «fristende» å spå klar nedgang, men at alternativene ikke er så gode.

Fortsatt greit
De lange rentene er fortsatt lave og det er nok større sjanse for videre renteoppgang som igjen gir kurstap på obligasjonene, påpeker Næss.

- Det betyr at vi fortsatt syntes at det er greit å være investert i aksjer selv om en krevende prising nok gjør at markedene lett kan bli volatile når det kommer dårlige nyheter, sier han.

Næss lar seg imidlertid ikke rive med at over 80 prosent av de amerikanske børsnoterte selskapene så langt har overrasket positivt i resultatsesongen for tredje kvartal.

- I og med at inntjeningsestimatene nå ligger i snitt 0,4 prosent lavere enn for fire uker siden så betyr det at vi har hatt nok en runde av den vanlige leken med at selskapene snakker ned analytikerne slik at de kan overraske positivt, sier han.

Spår børsen 50 prosent opp
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities tror Oslo Børs vil stige over 800 poeng, opp omkring 50 prosent, i løpet av to år.

Han tør imidlertid ikke spå utviklingen på kort sikt.

- Jeg tror det er en del å gå på fortsatt. Endelig begynner inntjeningen samlet sett å stige, og vi har sett flere rekordinntjeninger i tredje kvartal. Samtidig ser det ut til at investorene opplever risikoen ved aksjer som lavere, etter å ha vært veldig redde for aksjer veldig lenge. Derfor tror jeg at kursene vil stige mer enn inntjeningen fremover, sier han til Dagens Næringsliv.

* Fondsindeksen består av nøyaktig samme utvalg aksjer som Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX), men aksjenes vekting er underlagt enkelte tilleggsbegrensninger.

Les også:
<b>- Vi har et problem med et overentusiastisk marked igjen</b>

Slik går Asia i dag

Les også: Varsler ny børsopptur

Derfor bør du ikke selge på all-time-high
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.