Oslo Børs er allerede opp over to prosent på knapt to handelsdager etter en oppgang på over femten prosent i løpet av fjoråret.

Utsettelsen av de mye omtalte budsjettdiskusjonene i USA har bidratt til oppgangen. Samtidig overrasket amerikanske jobbtall sterkt i desember, ifølge rapporten fra ADP Employer Services som ble lagt frem torsdag.

Over ti prosent
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management mener Oslo Børs har potensial til å gå over ti prosent i 2013.

- Jeg tror vi får en gjentagelse av 2012. Aksjemarkedene vil skuffe litt på inntjening, men vil være bedre enn alternativene, og det blir et greit år, sier Næss til DN.no.

Hans grunnscenario er imidlertid at børsoppgangen ikke vil være like sterk som i fjor. Bakgrunnen er at børsen var betydelig rimeligere priset ved inngangen til fjoråret.

For høye forventninger
Likevel summerer forventningene i fondsindeksen seg til en inntjeningsvekst på 28 prosent i 2013, tilsvarende 20 prosent for hovedindeksen på grunn av den tunge vektingen av Statoil. Nivåene er imidlertid altfor høye, ifølge Næss.

- Vi får kanskje inntjeningsvekst på 10-12 prosent, og det er litt det samme tilfelle som i USA og Europa ellers at estimatene ligger for høyt. Det er vanskelig å si, men vi tror ikke at markedet tror på estimatene, sier investeringsdirektøren.

Helse og offshore
Næss har lenge spesialisert seg mot internasjonale aksjer med lavere risiko, og trekker frem helsesektoren. Han nevner også offshore-markedet med tilsvarende karakteristika.

- Der er selskaper som tradisjonelt alltid har tjent penger, som er lavt priset og har stødig og god inntjening, forklarer han.

Næss mener også at det er verdt å merke seg at mens energisektoren var den nest svakeste internasjonalt i 2012, så steg det norske aksjemarket mer enn internasjonale markeder.

Livselskaper på vent
Bekymringer rundt gjeldskrisen i Europa og usikkerhet rundt veksten i verdensøkonomien holdt imidlertid mange investorer på gjerdet gjennom fjoråret. Samtidig bidro høyere kapitalkrav innen bank og forsikring til lavere aktivitet.

Tendensen synes å være den samme ved inngangen til det nye børsåret, ifølge Nordea-toppen.

- Ser vi på de store institusjonene, som livselskapene, så har de regelverk som gjør at de ikke kommer fullt inn i år heller, det tar litt tid. Det henger også fortsatt litt igjen at rentemarkedet innenfor kreditt ser ut til å gi ganske grei avkastning, og da må man kanskje få spreadene videre ned og litt økning i statsrentene for å få flere over i aksjemarkedet, sier Næss.

Venter mer svingninger
Volatiliteten i aksjemarkedet var samtidig på lave nivåer i 2012. Investeringsdirektøren tilskriver deler av dette til at verdsettelsen og forventningene var lave ved inngangen til året, og at det derfor «ikke var så lett å bli skuffet». Dette kan være i ferd med å endre seg.

- Nå er verdsettelsen kommet noe opp i forhold til for et år siden. Jeg tror heller på noe økning i svingningene i år enn en nedgang, sier han.

Les også:
11 idiotsikre aksjer

Varsler superavkastningens endelikt

Aksjeekspertene med skivebom og innertiere om hverandre

Denne supermiksen sikrer 2013-oppturen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.