Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener samarbeidet mellom Rema 1000 og Coop vil få store konsekvenser for konkurransen i dagligvarehandelen.

BAKGRUNN: <i>Rema 1000 og Coop truer med innkjøpssamarbeid</i>

- Det vil være dramatisk for konkurransen i dagligvarehandelen hvis vi skulle stå igjen med bare to selvstendige aktører som forhandler på innkjøpssiden, sier næringspolitisk direktør i NHO Petter H. Brubakk i en pressemelding.

Han mener omfattende innkjøpsavtaler mellom Norgesgruppen og Ica på den ene siden og Reitangruppen og Coop på den andre siden vil gjøre markedet mindre effektivt og innovativt.

NHO legger også press på Konkurransetilsynet, og mener tiden er inne for en beslutning om samarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen er gyldig.

- Dette vil ramme forbrukerne og industrien. NHO har tiltro til at Konkurransetilsynet vil sørge for en effektiv og virksom konkurransen i dette viktige markedet, men vil understreke at det nå haster med en avgjørelse fra tilsynet, sier Brubakk.

LES OGSÅ: <i>ICA: - De hater jo Coop</i>

Inngikk innkjøpssamarbeid
Tidligere i år forsøkte butikkjeden Ica å inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen. Avtalen ga Ica rett på å kjøpe dagligvarer fra Norgesgruppen, og skulle være et ledd i å redde kjeden som de siste årene har tapt milliarder i Norge.

Avtalen mellom Norgesgruppen og Ica innebærer at Ica overlater 60 prosent av distribusjon og innkjøp til Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet grep imidlertid inn for å vurdere om avtalen er ulovlig, og tilsynet har utsatt sin avgjørelse.

- Årsaken til at vi har valgt å utsette en avgjørelse er at dette er en sak som krever omfattende informasjonsinnhenting og behøver krevende analyser. Det er viktig at vi ikke avslutter saken før vi er trygge på konklusjonen. Konsekvensene av å tillate en konkurranseskadelig avtale kan være like alvorlige som å forsinke gjennomføringen av en lovlig avtale, sa avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen til DN.no i september.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.