I helgen skrev DN om den stadig mer usikre økonomiske og politiske situasjonen i Nigeria, Afrikas største økonomi. I tillegg til at oljeproduksjonen er på det laveste siden 1980-tallet, gjør sabotasjeangrep og en dramatisk økning i piratvirksomhet Nigeria stadig mindre trygt for internasjonale offshoreselskaper.

Bakgrunn: Da han sluttet å betale militsgruppene lammet de oljen

Men i en offshore-bransje preget av oljepriskollaps, strupede investeringer og pressede rater verden over, trosser flere selskaper farene.

- Norske offshoreselskaper kan ikke lenger reservere seg mot å reise til Nigeria. Selv om det er høy risiko for selskapene, er det bedre å ta kontrakter i Nigeria enn å la skipene ligge i opplag hjemme i Norge, sier tidligere militæroffiser og prosjektleder for FN, Arild Nodland til DN. Han er i dag administrerende direktør i analyseselskapet Bergen Risk Solutions (BRS), som jobber med olje-, gass-, og shippingselskaper som opererer i konfliktområder.

Frykter piratangrep

- Det har vært en ekstrem økning i piratvirksomhet i Nigeria de siste månedene, sier Nodland.

BRS har ifølge Nodland operert i Niger Delta i over ti år, og har aldri har vært travlere enn nå - hovedsakelig fordi norske selskaper ikke lenger kvier seg for å ta oppdrag i piratutsatte områder.

Avisen Sysla skrev tidligere denne måneden om det norske offshoreselskapet Island Offshore, som nylig kom tilbake fra et oppdrag i Nigeria - på tross av at selskapet «fryktet for piratangrep».

- Det gikk heldigvis veldig bra i Nigeria, uten noen hendelser. Vi har ikke nye oppdrag på gang der nede, men i dagens marked er vi interessert i å forfølge alle muligheter, sa toppsjefen i selskapet, Håvard Ulstein, til avisen.

Bekymret for utsiktene

- Rederiforbundet er bekymret for utviklingen vi nå ser i området utenfor Niger Delta-området i Nigeria. Det har vært en økning i antall angrep mot skipsfarten så langt i år, sier Line Ollestad i Rederiforbundets beredskapssekretariat.

Rederiforbundet opplyser til DN at det ser med «bekymring» på utsiktene i regionen.

- Den maritime sikkerhetssituasjonen i Nigeria har de siste månedene vist en negativ trend. Økning i antall hendelser er noe vi ser på med bekymring, sier Ollestad.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Strateg: Dette skjer med kronen ved brexit

Kygo er blitt mangemillionær  

Asia i dag: Investeringsbehov på 400.000 mrd.

Unge sloss om butikkjobbene: 65.352 søkere til 1347 jobber dnPlus  (DN+)

Hotellmillionær Bill Wolsey (64) i Belfast frykter en brexit: – En brexit er fullstendig galskap dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.