Det norske gasseventyret kan få en raskere slutt enn man tidligere har trodd. Nye beregninger viser at det allerede om ti år kan gå raskt nedover.

Norske myndigheter har hele tiden hevdet at gassen skal sikre en god økonomi også i framtiden samtidig som oljeproduksjonen faller raskt. Men nå mener forskere ved Universitetet i Uppsala at gassproduksjonen vil nå toppen tidligere og falle raskere enn hittil anslått, skriver Aftenposten.

- Vi rase raskt
De svenske forskerne mener norske myndigheter har overdrevne forestillinger om uoppdagede gassressurser og nye funn på norsk sokkel.

– Jeg forstår ikke hvorfor norske myndigheter ikke har gått ut med at gassproduksjonen når toppunktet så raskt og faller så kraftig som den vil gjøre. Våre tall, som er blitt etterprøvet av andre forskere, viser at produksjonen vil rase raskt etter 2020, nettopp der norske prognoser slutter, sier professor i fysikk og globale energisystemer ved Universitetet i Uppsala, Kjell Areklett.

Ingen store funn siden 1997
Han viser til dagens produksjonstakt og den lave størrelsen på nye funn når han skal forklare konklusjonene.

– Norge kan ikke produsere mer gass enn det som er funnet. Siden Ormen Lange i 1997 er det ikke gjort noen funn av større betydning, sier han.

Areklett viser til at Nordsjøen er nærmest gjennomboret, og at letingen i Barentshavet, med Snøhvit som eneste unntak, har vært en fiasko.

Oljedirektoratet innrømmer at de har vært for optimistiske og har nå justert ned siden anslag.

– Forventningene våre har ikke slått til som vi trodde, innrømmer direktør Jan Bygdevoll, leder for analyser og prognoser i Oljedirektoratet.

Les også: - Kan gi Norge dramatisk fallende gassinntekter

Historisk skifte for Norge neste år


- Meget bekymringsfullt for Norge

Så mye olje er det igjen på norsk sokkel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.