Produktivitetsveksten i norsk fastlandsøkonomi har nær stagnert etter finanskrisen. Noe av forkl#229en er å finne i den voldsomme veksten i arbeidsinnvandring de siste årene, ifølge NHO.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO påpeker at utenlandske arbeidstagere gjerne aksepterer lavere lønninger enn nordmenn, noe som gjør at det kan være lønnsomt å ansette dem i jobber med lav produktivitet, skriver Dagens Næringsliv.

- Mange tar jobber som har betydelig lavere lønn enn det som har vært normen i Norge. Hvis den innvandrede arbeidskraften har betydelig lavere lønninger, så vil de kunne få jobber hvor det er mindre produktivitet. Ikke fordi de er dårligere arbeidskraft, men det at de har lavere lønninger, og forventer lavere lønninger, gjør at de kan ta jobber hvor det er lavere produktivitet, sier Aarnes til DN.

Får LO-støtte
Det er særlig innen hotell og restaurant, rengjøring og i byggenæringen at produktiviteten tradisjonelt er lav, og hvor det er høyt innslag av arbeidsinnvandring.

Også LO er enig i at arbeidsinnvandring er en medvirkende årsak til svak produktivitetsvekst i Norge de siste årene.

– Arbeidsinnvandrere lønnes ofte til minstesatser, noe som bidrar til å bremse en omstrukturering som en ellers ville hatt i retning av mer produktiv virksomhet. Mye av innvandringen kommer dessuten i næringer med lav produktivitet. Det gjør at disse næringene får økt betydning, sier LO-økonom Liv Sannes til Dagens Næringsliv.

Investeringstørke
At arbeidsinnvandring bidrar til å dra ned produktiviteten, er ikke nødvendigvis bekymringsfullt, ifølge NHO.

– Nei ikke nødvendigvis. Det betyr at arbeidsmarkedet har blitt mer fleksibelt. Fleksibilitet i lønnsdannelsen er noe makroøkonomer tradisjonelt mener er positivt, sier Dag Aarnes i NHO.

Det Aarnes mener er mer bekymringsfullt, er at den svake produktivitetsveksten trolig også skyldes at det er liten investeringsvilje i norsk næringsliv.

Det politiske budskapet fra NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Brubakk, er derfor at politikerne må legge til rette for at det skal bli mer attraktivt å investere i Norge.

Les også: Nå treffer Europa-krisen Norge


Innvandring presser norske lønninger nedover

Innvandringen øker mest i Norge

Norge tjener på gjestarbeiderne

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.