Den jevne gjestearbeider i Norge bidrar økonomisk med langt mer enn han henter ut fra den norske statskassen, skriver Dagens Næringsliv.

De 117.000 lønnstagerne på korttidsopphold i Norge bidro med nesten fem milliarder kroner i skatteinntekter i 2010. Samtidig tar de ut svært lite i velferdsgoder.

Dette er personer som arbeider i Norge i seks måneder eller mindre.

Sett under ett skattet hver person 43.000 kroner i snitt. For personer med høyere utdannelse og bakgrunn fra vestlige land var snittet langt høyere.

- Drar hjem før de blir uføre
De største gruppene, som også bidro mest i 2010, var polakker, litauere, svensker, dansker og briter. Samtidig er det få offentlige utgifter knyttet til de utenlandske arbeidstagerne som kommer – og drar.

– Det er liten tvil om at gjestearbeiderne er en gevinst for norske offentlige finanser. Gjestearbeiderne drar hjem før de blir uføre eller bruker helse og eldreomsorg, sier forskningsleder Erling Holmøy ved SSB til Dagens Næringsliv..

Svært få av gjestearbeiderne velger å bosette seg i etterfølgende år, ifølge en SSB-rapport fra 2010. Dette betyr også at svært få benytter seg av norske velferdsordninger.

Av de 64.000 personene på korttidsopphold som arbeidet i Norge i fjerde kvartal 2007 var kun 7,7 prosent registrert som bosatt i Norge året etter.

Les hele saken i Dagens Næringsliv tirsdag, og se oversikten over norske skatteinntekter fra gjestearbeidere fra de 25 nasjonene som bidro mest.

Har du tips eller innspill til gode saker om arbeidsinnvandring – om sosial dumping eller sosial jumping – ta kontakt med vår politiske avdeling

Les også: Sammenligner innvandring og pyramidespill

Uten innvandring stopper befolkningsveksten om 25 til 30 år


Innvandrere minsker inntektsgap

Ulltveit-Moe: - Bare tull at Norge trenger innvandrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.