Finanstilsynet vil gjøre det vanskeligere å få boliglån, kom det frem torsdag.

Tilsynet foreslår blant annet at bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling fjernes, slik at bankene ikke lenger kan drive skjønn.

Dette vil føre til at flere blir tvunget ut i leiemarkedet, ifølge sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

- Det stenger mennesker med liten formue og inntekt ute av boligmarkedet. Dette er veldig uheldig, og det gir en veldig skjev fordeling av boligmarkedet, sier han til DN.

- Vil få et bedre leiemarked

- Det vil oppmuntre til mer spekulasjon fra rike mennesker. Flere rike vil prioritere leilighetskjøp fremfor aksjer og andre investeringer. Man får en gjeng som er rasjonert ut av å eie, som må leie. Det gjør det gunstig for de som kan investere i to-roms

leiligheter i Oslo sentrum, sier han.

Andreassen tror vi vil få et bedre leiemarked, fordi de fattige vil bli tvunget ut i leiemarkedet.

- I Oslo vil ikke disse reglene gjøre noe annet enn å endre fordelingen av boliger. Det vil bli flere boliger til de rike, og færre boliger til de fattige. I andre deler av Norge vil det bidra til at prisene faller litt tilbake, understreker Andreassen.

- Et sosialt skille i boligmarkedet

Flere DN har snakket med torsdag mener Finanstilsynets forslag vil treffe feil.

Finans Norge mener forslaget om å fjerne bankenes mulighet til å drive skjønn er uklokt.

- Nå vil det bli et sosialt skille i boligmarkedet. Dette kommer til å stenge ute de som har trygge sikre jobber, men ingen egenkapital eller rike foreldre, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.

Markedsanalytiker Nejra Macic i Prognosesenteret mener flere av forslagene er usosiale, og at de vil bidra til økt klasseskille.

- Når det gjelder forslaget om å fjerne enhver mulighet til å belåne mer enn 85 prosent, er dette ganske skummelt, fordi det dermed blir enda flere som må ty til forbrukslån eller kredittkort for å skaffe den nødvendige egenkapitalen, sier hun.

Macic tror veksten i kredittkortgjeld og forbruksgjeld med det dette vil øke enda mer.

- Som tiltak for å begrense husholdningenes gjeldsoppbygging er dette etter min mening feil vei å gå. Man risikerer å sende enda flere i «luksusfellen», sier hun.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?

 

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.