Arbeidsledigheten fortsetter å øke, viste tall for registrert ledighet fra Nav fredag.

En svakere vekst i norsk økonomi og en stigende ledighet gir utslag i forbrukertilliten, påpeker analytiker Camilla Viland i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Forbrukermeteret falt ytterligere ned i desember, til det laveste nivået noensinne.

- Indeksen har nå vært negativ 15 måneder på rad. Det er fortsatt spesielt utsiktene til landets økonomi som trekker ned, men vi ser også nå en klar tendens til at forventningene til egen økonomi avtar, skriver Viland.

Joker for norsk økonomi

I desember var det kun et lite flertall som ventet at deres økonomiske situasjon vil være bedre om ett år. I tillegg oppgir husholdningene at de vil spare mindre i tiden som kommer.

-  Det kan være et tegn på at de som følge av en svakere økonomisk situasjon venter at det vil bli mindre rom for å sette penger til side, skriver Viland.

Hun peker på at den lave forbrukertilliten viser tegn til en svakere forbruksvekst i Norge.

- Husholdningenes tilpasning vil bli en joker for norsk økonomi fremover. Dersom forbrukerne blir mer forsiktige og bruker mindre penger, vil veksten i norsk økonomi kunne bli lavere enn hva vi nå ser for oss, skriver Viland.

Mulig skuffelse

Også seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets trekker frem den lave forbrukertilliten i sin morgenrapport mandag. Han merker seg at husholdningene nå rapporterer at de har svekket tillit til sin egen, og ikke bare landets, økonomi.

- De er mindre ivrige på å gjøre store innkjøp. Sistnevnte leser vi ut av den medfølgende kjøpsindeksen, som måler planer om kjøp av større kapitalvarer, bil, bolig og oppussing av bolig, skriver Mork.

Til tross for at slike varer ikke er typisk å kjøpe til jul, gjør Forbrukermeteret for desember økonomene i Handelsbanken spente på hvordan det har gått med årets julehandel.

- Selv om mye er usikkert, forbereder vi oss på en mulig skuffelse, understreker Mork. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Tildelt kontrakter for 200 millioner

Får kontroll over 80 prosent av Hemnet

Oljeprisen faller videre: Seks faktorer bak nedturen

Se DNTV: Søstrene Fredriksen på julelunsj

Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert: