- Tallene bekrefter det flere har sagt om at bunnen er nådd og at norsk økonomi ser ut til å stabilisere seg nå, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i SEB, til DN.

Hun viser til flere norske nøkkeltall fredag morgen:

**Arbeidsledigheten i Norge falt med 500 personer i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte tall som viste en ledighetsrate på 4,7 prosent i mai.

**Ifølge SSB falt omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene med 0,6 prosent fra mai til juni i år.

Samtidig la SSB frem konjunkturbarometeret for industrien for andre kvartal. Etter fem kvartaler med fall i industriproduksjonen, kom endelig lyspunktet og norske industriledere melder nå om en utflating i samlet industriproduksjon.

Før tallene ble publisert var det ventet at Norges Bank ville kutte styringsrenten til 0,25 prosent ved sitt neste rentemøte 22. september. Økonomene tror fremdeles på rentekutt, men mener samtidig at usikkerheten har økt etter fredagens tall.

Bedre enn fryktet

Sjefstrateg Blomgren ser en underliggende trend i at tallene for arbeidsledighet og industriproduksjon er bedre enn fryktet. Smitteeffekten fra regioner med mye arbeidsledighet til resten av landet har vært mindre enn ventet, påpeker hun. 

- Det støtter bildet Norges Bank har tegnet opp om en stabilisering, sier hun.

Blomgren tror likevel at sentralbanken vil gjennomføre et rentekutt i september.

Som ventet

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets viser til at fredagens tall stort sett var i tråd med forventningene.

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.
Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets. (Foto: Elin Høyland)
- Detaljhandelstallene viser et fall som var litt større enn ventet, men nedgangen kommer etter sterke tall i mai, sier hun til DN.

Arbeidsledigheten i Norge falt med 500 personer i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Meglerhuset hadde ventet å se en oppgang i bruttoledigheten på 400 personer i juli.

- Dette tallet er litt sterkere enn ventet. Isolert sett reduserer dette sjansen for at Norges Bank kutter renten i september, men det kommer flere viktige tall fremover. Så det er for tidlig å avlyse rentekuttet, sier Strøm Fjære.

Hun peker også på at konjunkturbarometeret for industrien viser en positiv utvikling.

- Dette taler også for at Norges Bank dropper rentekuttet, sier makroøkonomen.

Tviler på rentekutt

Sentralbanken ga ved sitt forrige rentemøte i juni signaler om «100 prosent sannsynlighet» for et kutt på møtet i september, påpeker sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en oppdatering. Her skriver Bruce at fredagens fall i antall ledige likevel gjør ham mer usikker på om sentralbanken virkelig kutter renten på neste møte.

Sjefanalytikeren påpeker at heller ikke markedet er overbevist om at Norges Bank vil kutte renten i september. Ifølge ham har ikke det med nøkkeltall å gjøre, men indikerer heller en manglende tro på Norges Banks kommunikasjon.

Sist gang Norges Bank kuttet renten var i mars. Da ble styringsrenten kuttet fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.

Den norske kronen reagerte i liten grad på fredagens tall. Euroen ble om lag et øre dyrere etter at nøkkeltallene ble publisert. I skrivende stund koster en euro 9,49 kroner.

Fredag meldte også sentralbanken om uendret kronekjøp fra juli til august på 900 millioner kroner per dag.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Elektrisk stemning i Philadelphia i natt: – Oppgjørets time er kommet

Petter Stordalen og Varner-brødrene bygger ny hotellgigant (DN+)

- Sluttpakken gjorde at jeg kunne oppfylle en drøm  

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.