Saken er oppdatert.

Parat, som organiserer de fleste av Norwegians piloter, saksøker Norwegian. Mandag ble en stevning levert til tingretten, opplyser fagorganisasjonen i en pressemelding.

- Vi varslet dette søksmålet under konflikten, men vi har avventet litt for å få vurdert dette ordentlig, sier Parat-sjef Hans-Erik Skjæggerud til DN.

«Reell arbeidsgiver»

Kjernen i Norwegian-streiken tidligere i år var om pilotene skulle være ansatt i morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) eller i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN). Streiken endte med at Norwegian fikk en stillingsgaranti fra morselskapet i tre år for samtlige piloter i Skandinavia.

Nå vil Parat at retten skal vurdere om morselskapet likevel er reell arbeidsgiver fordi de leverer et behov for fast bemanning i selskapet.

- Vår oppfatning er at morselskapet opptrer som den reelle arbeidsgiveren, understreker Skjæggerud.

Under streiken gjentok også leder Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union (NPU) flere ganger at det hele handlet om å få anerkjent morselskapet som reell arbeidsgiver.

- Til etterretning

Pilotstreiken i Norwegian i mars var den lengste i flybransjen i Norge på mange tiår. Pilotene og selskapet sto steilt mot hverandre i prinsipielle spørsmål, og rundt 200.000 passasjerer ble rammet da flyene sto på bakken.

- Vi tar søksmålet til etteretning og vil avgi svar til retten når den tid kommer, skriver Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, i en tekstmelding til DN mandag ettermiddag.

Flere datterselskaper

Parats advokat Christen Horn Johannessen viser til at pilotene etter streiken ble overført til flere nye datterselskap under Norwegian Air Norway.

- Uavhengig av alle disse selskapskonstruksjonene, mener vi morselskapet opptrer som reell arbeidsgiver da de drifter fly og utfører en rekke administrative tjenester. De har flyttet de ansatte over til datterselskaper, men leier dem tilbake for å gjøre den samme jobben som de alltid har gjort, sier han i mandagens pressemelding fra fagorganisasjonen.

Advokat Tarjei Thorkildsen i advokatfirmaet BA-HR forhandlet for Norwegian under streiken. Nå viser han til at partene vil bruke tilsvarsretten på normal måte.

- Jeg mener det ikke er grunnlag for saken, sier han.

Les også:
«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»
Tesla øker prisene
Norges Bank om nye boliglånskrav: Hver tredje låntager ville hatt for mye lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.