Torsdag klokken 10.00 presenterer Norges Bank sin rentebeslutning.

Samtlige av de 15 økonomene TDN Finans har snakket med tror Norges Bank vil kutte styringsrenten til 1,00 prosent. De fleste venter at Norges Bank også legger frem en rentebane med en viss sannsynlighet for et nytt rentekutt i løpet av høsten, skriver nyhetstjenesten.

- Vi ser for oss at rentebanen vil bli senket og indikere 40 prosent sannsynlighet for ytterligere et kutt, skriver analytiker Camilla Viland i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset torsdag.

- Hovedårsaken til dette er oljebremsen som nå rammer norsk økonomi og som er ventet å vedvare inn i neste år. I tillegg har lønnsveksten har blitt svakere enn ventet, noe som trekker fremtidige inflasjonsforventninger ned, skriver hun.

Påpeker viss usikkerhet

Viland understreker samtidig at det alltid er en viss usikkerhet knyttet til hva sentralbanken faktisk vil gjøre - selv om signalene om rentekutt har vært tydelige.

- Om de faktisk kutter renten og tillegg åpner for ytterligere kutt, som vi tror, er det dermed grunn til å forvente at kronen svekker seg i dag, skriver hun.

 - Forhold som at kronesentimentet er svakt, at utenlandske banker har solgt kroner i det siste og at vi er i ferd med å gå inn i rolige sommermåneder understøtter dette, skriver analytikeren.

- Var klar

Nordea Research skriver i sin morgenrapport torsdag at det ikke burde være noen spenning knyttet til Norges Banks rentebeslutning denne gangen.

- På rentemøtet i mai var Norges Bank klar på at renten skulle kuttes i juni dersom økonomien utviklet seg om lag som ventet, heter det i rapporten.

- Siden den tid har vi fått indikatorer som peker i litt forskjellig retning, men som i sum ikke burde rokke ved konklusjonen om det at blir rentekutt, skriver analytikerne.

- Utflating

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets viser til at oljebremsen allerede har slått hardere inn i norsk økonomi enn Norges Bank ventet.

Due-Andresen peker spesielt på den siste oppdateringen fra Norges Banks regionale nettverk.

- Kontaktene rapporterer om full utflating av produksjonen over de siste tre månedene og venter også omtrent nullvekst framover, påpeker sjeføkonomen i meglerhusets morgenrapport.

Les også:
Ny aktør kjøper for milliarder på sokkelen
Nå vil han bremse Siv Jensens oljepengebruk
SAS fra milliardsmell til overskudd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.