Oslo-baserte Tellus Petroleum kjøper andeler i Maria, Knarr, Ivar Aasen og Veslefrikk for 602 millioner dollar, rundt 4,6 milliarder kroner, i en stor porteføljetransaksjon med tyske Wintershall, ifølge en melding torsdag.

I tillegg vil Tellus ytterligere betale inntil 100 millioner dollar, omlag 765 millioner kroner, avhengig av utviklingen av oljeprisen i perioden 2016 til 2019.

I transaksjonen inngår 20 prosent i Knarr-feltet, 15 prosent i Maria, 6,5 prosent i Ivar Aasen og 4,5 prosent i Veslefrikk.  Avtalen inkluderer også 10 prosent i Yme og syv letelisenser. 

Tellus Petroleum blir samtidig en del av Sequa Petroleum Group, opplyses det.

- Tellus ser frem til å samarbeide med Wintershall og de andre operatørene/lisenspartnerne og leverandørindustrien for å utvikle verdiene, sier Tellsus-sjef Fridtjof Jebsen i meldingen.

Martin Bachmann, Wintershall. Foto: Carina Johansen
Martin Bachmann, Wintershall. Foto: Carina Johansen (Foto: Dagens Næringsliv)

- Med denne transaksjonen selger vi andeler i ikke-opererte felt til en konkurransedyktig pris og reduserer våre investeringsforpliktelser betydelig, sier konserndirektør og ansvarlig for leting og produksjon for Wintershall i Europa, Martin Bachmann.

Størst i år

Ifølge oversikten på hjemmesiden til Oljedirektoratet (OD) inneholder feltene i transaksjonen til sammen 59 millioner fat sikre og sannsynlige reserver og samlet produksjon er forventet rundt 15.000 fat oljeekvivalenter per dag, hovedsakelig olje, heter det i meldingen.

Kjøpesummen på inntil 5,3 milliarder kroner gjør det til det største oppkjøpet på norsk sokkel så langt i år.

Datterselskap av Sequa

Tellus Petroleum har også inngått avtale med Sequa Petroleum N.V. hvor Tellus blir et datterselskap av Sequa. Sequa er registrert i Nederland men har hovedkontor i London. Selskapets første investering er i en lisens i Kasaksthan.

De nåværende eiere/management i Tellus får oppgjør i kontanter og aksjer i Sequa og vil fortsette arbeidet i Tellus, ifølge en melding fra Tellus.

Tellus Petroleum er et Oslo-basert olje- og gasselskap etablert i 2012. Selskapets mål er å bygge en portefølje av små og middels store produserende felt og funn på norsk sokkel.

Transaksjonen med Wintershall krever normal samtykke av norske myndigheter, inkludert også godkjenning av Tellus Petroleum som ny aktør på norsk sokkel, fremgår det.

Av kjøpesummen på 602 millioner dollar er 40 millioner dollar er avhengig av myndighetsgodkjenning av Maria-utbyggingen, der plan for utvikling og drift (PUD) ble nylig levert.

Pakken som selges til Tellus Petroleum inkluderer også andeler i syv letelisenser i nærheten av Knarr-, Maria- og Ivar Aasen-feltene, og i Barentshavet, i tillegg til eierinteresser i Utsirahøyden gassrørledning (3,8769 prosent), Edvard Grieg oljerørledning (2,5846 prosent) og Knarr gassrørledning (20 prosent).

Transaksjonen er forventet ferdigstilt mot slutten av året, forutsatt nødvendig godkjenning fra myndighetene. Avtalen vil da være gjeldende med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2015, opplyser Wintershall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå kan oppdrettere søke om vekst

SAS fra milliardsmell til overskudd

Se DNTV: Bekymret over arbeidsledighet

Bekymret over arbeidsledigheten blant unge
- Viktig at ungdommen fullfører videregående, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
01:36 Min
Publisert: