Sentralbanksjef Øystein Olsen ventes å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent når han torsdag morgen legger frem Norges Banks oppdaterte syn på norsk økonomi.

Skulle Olsen handle annerledes, kan det få konsekvenser for kronekursen. Markedet har allerede priset inn rentekutt:

- Problemet nå er at Norges Bank mer eller mindre har lovet et rentekutt i juni. Det må de levere for at ikke kronen skal styrke seg vesentlig, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til Dagens Næringsliv.

Hun forventer heller ikke de store kronebevegelsene dersom Norges Bank beholder sannsynligheten for ytterligere et rentekutt i år.

- Skulle man mot formodning presentere en rentebane som er vesentlig oppjustert fra neste år og fremover, for eksempel som følge av oljetellingen, kan dette påvirke kronen i sterkere grad, sier sjeføkonomen.

Kan bli mildere brems

Mens oljebransjen nedbemanner i hopetall, viste SSBs seneste opptelling av oljeselskapenes investeringer overraskende en utflatning neste år. Samtidig anslår Norges Bank et fall i investeringene på ti prosent i 2016.

Les også: - Endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk og Oljeinvesteringene flater ut neste år
Due-Andresen påpeker at oljetellingen er svært usikker og at den lave oljeprisen forsterker dette.

- Det gjør at oljebremsen fra slutten av neste år og videre frem kan bli noe mildere enn det Norges Bank fryktet. Men som SSB sa, mai-målingen er veldig usikker, sier hun.

Ser lavere rentebane

Sjeføkonomen tror Norges Bank vil  ta oljetellingen med en klype salt. Norsk økonomi er svakere, ledigheten stiger raskere enn ventet, produksjonen og inflasjonen er svakere og lønnsforventningene er nedjustert.

- Vi tror at rentebanen vil være lavere enn forrige gang (i mars, red. anm), men kanskje ikke så mye lavere som vi trodde før oljetellingen, sier Due-Andresen.

Handelsbanken venter et kutt på 0,25 prosentpoeng torsdag, og et tilsvarende rentekutt innen utgangen av året.

Oljesmell

Onsdag melder oljeserviceselskapet National Oilwell Varco at 1500 av nær 5000 arbeidsplasser i Norge skal bort. Tirsdag varslet riggselskapet Transocean at 250 norske offshorearbeidere mister jobben. DNB Markets anslår at med dette har rundt 20.000 årsverk har forsvunnet fra sokkelen siden ifjor høst.

Due-Andresen mener utviklingen er godt i tråd med det bildet som Norges Bank regionale nettverk meldte om i andrekvartalsundersøkelsen, med nullvekst i produksjonen også fremover, samt økende ledighet.

- Oljebremsen har allerede slått inn ganske mye kraftigere enn det Norges Bank fryktet, sier hun.

Dobbelsmell

Norges Bank anslår et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015, mens det internasjonalt ligger an til en reduksjon på 20-25 prosent.

Det legger en demper på hele sentimentet, og en naturlig reaksjon er at man tilpasser produksjon og sysselsetting, påpeker sjeføkonomen.

- Norske leverandører kan ikke bare snu seg rundt og eksportere varene sine. Problemet er at vi har et veldig høyst kostnadsnivå, som har gjort at vi til og med har mistet kontrakter på norsk sokkel, sier hun.

Samtlige av de 15 økonomene TDN Finans har snakket med i forkant av torsdagens rentebeskjed tror Norges Bank vil kutte styringsrenten til 1,00 prosent. De fleste venter også at Norges Bank legger frem en rentebane med en viss sannsynlighet for et nytt rentekutt i løpet av høsten. Kun Danske Markets og Nordea Markets holder det som usannsynlig.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10.00, samtidig med Pengepolitisk rapport. Sentralbanken holder pressekonferanse 10.30.

Les også:
1.500 må gå i oljeserviceselskap
Nordeas toppsjef henger i en tynn tråd
Kutter 250 ansatte i Transocean
90 ansatte må gå i Kongsberg Oil & Gas Technologies

Økonom: Denne gruppen merker oljesmellen mest
Statoil varsler ytterligere kutt fra 2017  

Se DNTV: - Vi har ikke nådd bunnen ennå

 

- Vi har ikke nådd bunnen ennå
Ingen lyspunkter i sikte før 2018, spår sjefen for Norsk Industri.
01:54
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.