Norges Bank kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,0 prosent.

Det kom frem da sentralbanksjef Øystein Olsen la frem rentebeslutningen kl 10.00 torsdag morgen.

15 av 15 økonomer trodde på forhånd på rentekutt, og styringsrenten er nå på et rekordlavt nivå.

– Utviklingen i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet og utsiktene fremover er noe svekket. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Han åpner for enda et rentekutt i år:

– Slik vi nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av høsten, sier Olsen.

- Nå ser vi at sentralbanken tar innover seg at ting har utviklet seg svakere enn ventet på de fleste områdene, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Banken peker på at arbeidsledigheten som ventet har steget, og at lønnsveksten i 2015 ligger an til å bli lavere enn de hadde sett for seg.

Samtidig har produksjonsveksten avtatt, og bedriftene forventer at veksten forblir svak neste halvår. Lenger frem er det utsikter til at oljeinvesteringene vil falle mindre enn tidligere anslått, slår Norges Bank fast.

Veksten i konsumprisene er nær 2,5 prosent. Kronesvekkelsen i fjor vil bidra til å holde prisveksten oppe den nærmeste tiden. Fremover dempes prisveksten av nedgangen i lønnsveksten og av at virkningene av en svakere krone etter hvert fases ut. Boligprisene har steget mindre enn ventet, men husholdningenes gjeldsvekst holder seg oppe.

 

Saken oppdateres.

Les også:
Ny aktør kjøper for milliarder på sokkelen
Nå vil han bremse Siv Jensens oljepengebruk
SAS fra milliardsmell til overskudd
- Grunn til å forvente at kronen svekker seg

Se DNtv: Denne bilen er en gavepakke fra regjeringen

Denne bilen er en gavepakke fra regjeringen
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.