Russland mener de aktuelle blokkene som ble utlyst i den 23. konsesjonsrunden i januar, ligger på Svalbards kontinentalsokkel, og at økonomiske interesser som oljeboring og utvinning av olje og gass skal reguleres etter Svalbard-traktaten, skriver VG.

I denne avtalen mellom Norge og 39 andre land har alle landene de samme rettighetene til å drive virksomhet på øygruppen, forutsatt at de følger norsk lov.

Med Russlands diplomatiske protest datert 3. mars i år har miljøbevegelsen fått en mektig alliert i kampen for å hindre oljevirksomhet i et område som ligger tett opp mot den omstridte iskanten, skriver avisen.

– Dette kan bli uhyre betent. For ikke å øke spenningen mellom Norge og Russland ytterligere bør Norge la de omstridte blokkene ligge, sier Bellona-leder Frederic Hauge til avisen.

Jussprofessor og havrettsekspert Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo mener det er åpenbart at Russlands økte interesse for Svalbard og Arktis gjør at spenningen mellom Norge og Russland i nord kan øke.

– Det kan være økt fare for en konflikt dersom Russland har rett i at disse områdene er en del av Svalbards kontinentalsokkel, sier han.

Les også: Sår tvil om Statoil-sjefens oljeprishåp
Brenner av penger i rekordfart
Labour med knepent overtak på De konservative  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.