Fagrådet ønsker at dagens regelverk rundt kjøpesenterstopp, som skal hindre utbygginger av nye kjøpesentre utenfor byene, må revideres for å gjøre det umulig å omgå loven.

I rapporten som mandag ble overlevert til Kommunal- og regionaldepartementet kommer fagrådet med tolv råd om hvordan stat, kommune og private kan bidra til en mer bærekraftig byutvikling når det gjelder byvekst, bykvalitet og byplanlegging.

Medlemmene i rådet mener blant annet at det er mer miljøvennlig å fortette de eksisterende byene i stedet for å bygge nye, at det er viktig å sørge for en varig byggegrense mot viktige natur- og friluftsområder, og at momsfritaket for elbil bør videreføres til å omfatte også elsykkel og vanlig sykkel.

LES OGSÅ: Kjøpesentre presses til færre butikker

Rapporten mener også at staten må ta mer ansvar for styring av byregionene og ønsker å sette strengere grenser for den kommunale handlefriheten i og rundt de største byene.

I rapporten foreslås det også økt utbygging av studentboliger.

Det faglige rådet er et fritt og politisk uavhengig råd. Medlemmene representerer ulike faggrupper som eiendomsutviklere, samfunnsvitere, arkitekter, leger, studenter og transportplanleggere. (©NTB)

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.