- Det er et ekstremt høyt salg på Østlandet. Vi ble så overrasket at vi måtte dobbelsjekke og trippelsjekke at det stemmer. Det sprenger skalaen på figuren vår. Den tidligere rekorden var på litt over 1.500 solgte enheter. Nå er det 2.100, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Torsdag ble tall for nyboligsalget publisert. I løpet av de siste to månedene har det blitt solgt 3.552 nye boliger i Norge. 2.109 av dem ble solgt på Østlandet. Det er det høyeste registrerte salget i regionen siden statistikken startet i 2001.

- Det vitner om et veldig hett boligmarked i Oslo, og Østlandet for øvrig. Og at folk har hastverk med å kjøpe. Det vitner også om ubalanse i bruktmarkedet, i og med at det får så store utslag i nyboligmarkedet, sier Bjørnstad.

Tro på markedet

Statistikken viste at beholdningen av usolgte boliger har økt med rundt 800 boliger siden april.

- Til tross for dette store salget, er det enda flere boliger som blir lagt ut for salg. Det innebærer at lageret av usolgte boliger også øker noe, sier Bjørnstad.

Dette viser at det bygges flere boliger, og at det er flere som er optimistiske til nyboligmarkedet.

- Det er ikke bare kundene som har tro på markedet, men også utbyggerne, sier Bjørnstad.

Svak boligbygging

Imidlertid peker Bjørnstad på at det fortsatt bygges for få boliger i Norge.

- Tilbudsiden reagerer på markedet her. Det er klart det underliggende sett er noe svak boligbygging. Disse tallene her er boliger som er lagt ut for salg, og ikke igangsatt bygging. Den er mye tidligere ute i å måle temperaturen på tilbudssiden enn det SSBs statistikk er, sier han.

For resten av landet har det heller ikke vært en svak salgsperiode.

- Det er ikke svake tall. Det er mer på det jevne. Nord-Norge er også godt. Mens Vestlandsrapporten er sammensatt av flere forskjellige fylker. Hordaland og Rogaland skiller seg veldig fra hverandre. Hordaland har et fortsatt sterkt salg og Rogaland veldig svakt, sier Bjørnstad.

På bunn

Men en region skiller seg ut som det svakeste.

- Målt på regionsnivå er det Sørlandet som har den laveste aktiviteten. Sørlandet har vært på bunnen lengel. Boligmarkedet på Sørlandet har vært preget av en stor tilbudsside. Det er en villet utvikling, politikerne der nede ønsker å bygge såpass mange boliger, at prisveksten holdes nede, sier Bjørnstad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Rekordhøyt nyboligsalg på Østlandet

- De som leier bolig, subsidierer de som eier

Han har solgt bygårder for en halv milliard i år

Se DNTV: - Må bygge flere boliger raskere

- Må bygge flere boliger raskere
Regjeringen vil i den nye strategien fornye, forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.
01:36
Publisert: