Mange mener det bygges for få boliger i dette landet. En av disse er administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening, som mener det bygges 10.000 færre boliger årlig enn det som trengs.

Det er en av årsakene til at etterspørselen etter boliger i pressområdene i Norge er stor. Resultatet er at prisene er på rekordnivåer, kanskje bortsett fra i Stavanger-regionen.

En som ikke får bygd nok boliger er investor Bjørn Rune Gjelsten som er klar til å bygge små byer av boliger. Han karrer til seg det han kommer over av prosjekter landet rundt, bortsett fra ett sted. (krever innlogging)

Tomtemangel i de store byene er én av årsakene til at det ikke bygges flere boliger og at byggeprisene er høye. Men også et særnorsk kostnadsnivå og mange reguleringsbestemmelser får skylden for at kostnadene ved å bygge boliger i Norge har skutt i været.

- Litt spesielt

Statistikk fra Prognosesenteret viser at norske boliger i snitt koster 35.622 kroner per kvadratmeter å bygge, inkludert tomtekostnader, skriver Finansavisen.

I Sverige er prisen til sammenligning 20.407 kroner. Det vil si at det i gjennomsnitt er 75 prosent dyrere å bygge en bolig i Norge enn hos «søta bror».

I Danmark er snittprisen 21.866 kroner, mens Sveits er dyrest i Europa med en snittpris på 43.918 kroner per kvadratmeter for å bygge en ny bolig.

- At Sveits og Norge ligger på topp er litt spesielt, for landene ligger i hver sin ytterkant: Norge har det mest gjennomliberaliserte boligmarkedet i Europa, mens Sveits er det mest gjennomregulerte, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, til avisen.

De billigste landene i Europa å bygge nye boliger i er Ungarn, Polen og Slovakia, der snittprisen eksklusiv merverdiavgift, men inkludert tomtekostnader, er godt under 10.000 kroner per kvadratmeter.

 

Les også: Meglertopp: Dette skiller vårens boligmarked fra tidligere år

 

Slik vil han strupe boligprisveksten
 

- Ved forrige generasjon hadde ingen mulighet til å kjøpe selveierleilighet når man var 21  

 

 



 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.