Oljeprisen falt etter uttalelser fra Saudi-Arabias forsvarsminister og visekronprins, Mohammad Bin Salman (30), på fredag i forrige uke.

Tirsdag fortsetter nedturen, og prisen er samlet ned med omlag 2,50 dollar fatet.

I et langt intervju med Bloomberg gjorde Bin Salman det klart at landet bare vil fryse oljeproduksjonen dersom andre store oljenasjoner, inkludert Iran, gjør det samme.

Uttalelsen står i kontrast til tidligere signaler fra landets myndigheter, påpeker oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

- Dette er overraskende - og er det som nå driver oljeprisen ned, mener han.

- Vi vet at det er Bin Salman som i realiteten styrer Saudi-Arabia og oljepolitikken for tiden. Det han sier veier tyngst, sier Kjus.

17. april

Oljekartellet Opec og andre store oljeproduserende land skal etter planen møtes i Doha 17. april.

Kjus er blant analytikerne som tidligere har være ganske sikker på at en avtale om å fryse oljeproduksjonen ville komme på plass. Dette til tross for at Iran skulle bli stående utenfor, slik landets myndigheter har gitt uttrykk for at det er behov for.

- Før fredag hadde jeg en veldig stor overvekt for at det ville bli en frysavtale. Nå er det antagelig under 50 prosent sjanse for dette, sier Kjus.

- Ender dette med at møtet blir avlyst - eller at det ikke blir noen avtale - skal prisen videre ned fra der vi er nå. Da kan prisen falle ned mot 30 dollar fatet igjen, mener han.

Ser ny thriller

Prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har steget fra bunnen 20. januar på 27,1 dollar fatet.

Torsdag i forrige uke var oljeprisen over 40 dollar fatet. I skrivende stund noteres den til rundt 37,50 dollar fatet.

Neste møte i Opec er 2. juni. Skulle prisen falle tilbake til 30 dollar fatet før denne tid, venter Kjus en ny runde med oljethriller.

- Det kan også være andre og geopolitiske faktorer som ligger bak, som vi ikke ser akkurat nå. Kanskje vil Bin Salman legge press på Russland, som selvfølgelig ønsker at Saudi-Arabia skal være med på oljeavtalen, hevder oljeanalytikeren.

Kjus venter i utgangspunktet at oljeprisen skal stige fra dagens nivå. Hans prisprognose ble sist oppdatert i starten av mars, og viste da 45 dollar fatet på tre måneders sikt.

- Nå er det mulig jeg må ta ned dette estimatet, sier han og utdyper:  

- En frys-deal ville gjort lite med de fundamentale forholdene, men er viktig for psykologien i markedet. Endringer i tilbud og etterspørsel viser fortsatt at vi går i retning av et stramt marked i 2017, sier han.

Tror på fall

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. FOTO: SEB
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. FOTO: SEB
 Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB er i dag overbevist om at oljeprisen skal videre ned fra dagens nivå, mot 35 dollar fatet.

- Prisoppgangen i mars var bygget på håp og drømmer om produksjonsfrys fra Russland og Opec. Med de seneste uttalelsene, ble ballen plassert helt og holdent på banehalvdelen til Iran, sier han.

- Nå sitter vi i et marked som fortsatt er fundamentalt i overskudd, sier Schieldrop.

Ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er ikke alt håp om en frysavtale, uten Iran, ute.

- Bin Salman sitter på makt over energiministeren, men allikevel kan vi tro at det fremdeles er en mulighet, mener hun.

- Uten en avtale, vil det bli en skuffelse. Samtidig skal nok ikke prisene tilbake til like lave nivåer som tidligere i år, sier Saltvedt.

Les også:

Disse selskapene kjemper om 1,3 millioner kroner

- En terskel som nå er brutt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert: