Fall i oljeprisen og fortsatt ubalanse i arbeidsledigheten er blant de største utfordringene regjeringen står overfor, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun oppsummerte det siste politiske halvåret utenfor statsministerboligen onsdag.

- Målt mot det vi lovet ligger regjeringen godt i rute etter tre år. Sterkere innstramminger i asylpolitikken har resultert i betydelig lavere asylstrømmer. Mye tyder også på positive signaler i norsk økonomi, til tross for fall i oljeprisen og utfordringer knyttet til arbeidsledighet.

- Ubalanse

Statsministeren vektla blant annet at næringslivet er mer optimistisk, og viste til Arbeidsledigheten lavere enn ventet som tyder på at 4000 færre er arbeidsledige nå enn i januar.

- Ledigheten kan bli høyere framover, men vi må stimulere de lyspunktene vi ser. Sør- og Vestlandet er en stor utfordring. Men bildet er sammensatt. I Troms er arbeidsledigheten på 2 prosent, og arbeidsgiverne sliter med å skaffe nok kompetente folk. Det viser at det er en ubalanse i Norge for øyeblikket.

Solberg understreket viktigheten av å løfte vekstkraften i norsk økonomi.

- En skattereform er bra for investeringene framover, det gjør det mer attraktivt å investere i Norge. Vi har også kommet et stykke på vei for hvordan man beskatter formuesobjekter.

Samtidig må offentlig sektor reformeres for å være konkurransedyktige, og statsministeren trakk fram eldrebølgen som en av de største endringene som vil oppstå i nær framtid.

Europa under press

Hun påpekte også at det sikkerhetspolitiske bildet i Europa er i utvikling, og at behovet for å begrense truslene fra ekstreme grupper er omfattende. Regjeringen er også bekymret for følgene av en eventuell britisk utmeldelse av EU.

- Internasjonalt samarbeid blir viktigere, og fellesløsningene blir viktigere. En utfordring er at mange politiske krefter i Europa beveger seg andre veien. Anti-establishment, anti-EU, anti-politikk og anti-politikere gir mer ekstremisme som sprer seg i Europa.

Statsministeren viste til at regjeringens ferske langtidsplan for Forsvaret styrker Forsvaret betydelig, særlig når det gjelder tilstedeværelse i nord.

- Men vi er nødt til å gjøre enda større grep i tiden framover. Vi er nødt til å ha bedre beredskap og jobbe mer med å begrense radikalisering, sa Solberg.

Satser på forskning

Statsministeren understreket behovet for å hindre at ungdommer faller ut av arbeidslivet, særlig med tanke på trusselen radikalisering utgjør.

- Faren for at folk ramler ut av samfunnet fordi de faller ut av arbeidslivet er reell. Å sikre at man har god kompetanse i bunn, og at det er mulig å komme tilbake og ta en utdanning, er utrolig viktig.

Hun viste til at regjeringen har gjennomført et kunnskapsløft i skolen, et kompetanseløft i helsesektoren, og at det har vært en rekordsatsing på forskning og utvikling. Likevel gjenstår viktig arbeid:

- Mulighetsnæringene for framtiden kan finnes i havet og på land, i offentlig og privat sektor. Det er viktig å peke på vekstpotensialet, men også hvordan vi skal utnytte dette potensialet. En stor satsing på forskning vil være grunnlaget for å få dette til.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef  

Gir gullkort til konkurrentenes gjester

Asia i dag: Soros advarer mot «Black Friday»  

Sjømatselskapenes produksjons­kostnader er ­nesten doblet på ti år: Advarer mot «kostnadskarusell» dnPlus (DN+)

Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (DN+)

Lastet med oljepenger har Helge Lund skutt inn 43 millioner kroner i et investeringsselskap som også skal gi gaver til veldedige formål. Starter eget selskap dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.