Etter nærmere en seksdobling av nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen i toårsperioden frem til 2007 pøste investorer fra hele verden penger inn i kinesiske aksjer. Nedturen kom like brått. Det siste tiåret har nøkkelindeksen steget med under 25 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Vil tjene penger på kursfall
Med kun ett formål for øyet, å sende aksjekursene på kinesiske selskaper ned og tjene penger på kursfallet, har flere amerikanske småselskaper vokst frem de siste årene.

«Bestikkelser, overdrevent forbruk og skjulte transaksjoner som ikke fremkommer i regnskapene, er grunnlaget i Evergrandes finansielle historie», skriver grunnlegger Andrew Left av det amerikanske selskapet Citron Research om Evergrande i en 56-siders rapport.

Evergrande eier 137 millioner kvadratmeter med tomter i Kina, og er Kinas nest største eiendomsselskap målt i omsetning. I mai inngikk selskapet kontrakter på over ni milliarder kroner – en ny månedsrekord.

Evergrande truer med søksmål
I rapporten påstår Citron at eiendomsgruppen har sikret seg tomteområdene til 67 prosent rabatt ved å betale bestikkelser til lokale tjenestemenn i byer hvor de har sikret seg tomter for utbygging.

Evergrande avviser beskyldningene og truer med å saksøke det amerikanske selskapet.

Frykten for at det skal være hold i noen av påstandene sprer seg blant investorer. Selskapet aksjekurs har falt med 16 prosent på to dager.

«Dette er fortellingen om et selskap som har misbrukt kapitalmarkedene, utnyttet tilgangen til generøse lån som er stilt til rådighet fra den kinesiske regjeringen. Alt dette for å berike en mann, forsterke hans personlige ego og støtte hans favorittprosjekter», skriver Left.

Les mer:
Svake Kina-tall hever dollaren
- Dette året blir et viktig år
Rentekutt i Kina overrasker
Mork om Kina: - Alt dette må til, og det er ikke enkelt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.