Torsdag klokken 13.45 norsk tid offentliggjør den europeiske sentralbanken (ECB) sin siste rentebeslutning.  Sentralbanksjef Mario Draghi holder deretter pressekonferanse klokken 14.30.

Rentemøtet denne uken er det første ECB holder etter britenes EU-avstemning 23. juni.

Det er ikke ventet noen justering av sentralbankens pengepolitikk nå, men markedsaktørene venter i spenning på å høre hva sentralbanksjef Mario Draghi vil si under pressekonferansen, melder TDN Finans.

I mars kuttet ECB bankenes innskuddsrente i sentralbanken med 0,1 prosentpoeng til minus 0,4 prosent. Samtidig ble de månedlige kjøpene av verdipapir i markedet økt med 20 milliarder euro til 80 milliarder euro.

Brexit-effekter

- ECBs rentemøte er definitivt dagens (og denne ukens) viktigste begivenhet, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets i en morgenrapport fra meglerhuset.

- Til tross for at den britiske folkeavstemningen ga flertall for Brexit, noe som har forverret de økonomiske utsiktene for eurosonen, vil den europeiske sentralbanken sannsynligvis ikke foreta noen endringer av politikken på dagens møte, skriver han.

Magnussen mener det likevel er grunn til å følge med på hva sentralbanksjef Draghi sier på pressekonferansen. Han skriver at "tre temaer som peker seg ut" tosdag.

- For det første vil effektene av Brexit for økonomiene i eurosonen står sentralt. Dernest vil det åpenbart bli fokus på problemene i den den italienske banksektoren. I tillegg vil Draghi trolig også bli konfrontert med hvor lenge ECB kan fortsette med de store kjøpene av statsobligasjoner uten å justere retningslinjene for kjøpene, skriver han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det mest interessant vil være å høre hva Draghi sier om virkningen på eurosoneøkonomien av brexit-resultat, fallet i bankaksjer og nedgangen i obligasjonsrentene, skriver TDN Finans.

- Draghi vil nok stresse at effekten av brexit er usikker, men antyde at han heller i retning av en moderat effekt, skrev Bruce i meglerhusets morgenrapport tirsdag, ifølge nyhetstjenesten.

Nye IMF-estimater

Britenes EU-utmelding påvirker verken tilbud eller etterspørsel av lån hos europeiske banker, viser en ny utlånsundersøkelse gjennomført av Den europeiske sentralbanken (ECB).

Seniorøkonom Magnussen viser til at heller ikke Bank of England lettet på sin politikk på møtet tidligere i juli, men varslet en mer stimulerende politikk i august.

Han trekker frem IMF sine nye estimater, publisert i tirsdag.

- Anslagene for eurosonen ble tatt ned kun 0,2-prosentpoeng til 1,4 prosent neste år, skriver Magnussen.

- Det er derfor ikke åpenbart at det vil være nødvendig men nye stimulanser fra ECB som følge av Brexit, mener han.

Les også:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Bankfilialer legges ned og minibanker forsvinner: Fortviler over filialens død dnPlus  (DN+)

Boligsalget går så det suser: – Nå er det full fart  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.