I to år har journalist Thomas Gulbrandsen og hans far Hallvard Gulbrandsen kunnet glede seg over å bli frifunnet i Oslo tingrett for misbruk av innsideinformasjon. Denne dommen er nå opphevet.

De to var tiltalt for innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel knyttet til DNO-aksjen i januar 2006. Begge ble frifunnet, fordi tingretten mente at selv om begge to solgte aksjer i forkant av publisering en negativ artikkel om DNO – en artikkel de hadde kjennskap til – så hadde artikkelen i deres oppfatning ikke potensial til å påvirke kursen mellom to til ti prosent, noe tingretten mente måtte være en minimumsgrense.

Tingretten mente at ordet merkbart måtte tolkes som at kurspåvirkningspotensialet måtte være mellom to og ti prosent. Lagmannsretten har kommet til at tingretten har misforstått. Den mener at ordet merkbart, som kom inn etter en endring av lovteksten for å gjøre den norske ordlyden i tråd med EU-retten, ikke har endret rettstilstanden.

Ser på Jacobsen-dommen
Thomas Gulbrandsens barndomsvenn Per-Robert Jacobsen ble i juli i år dømt for tilskynding til innsidehandel både i Sinvest-aksjen og DNO-aksjen. Selv om den domfellelsen er anket, viser lagmannsretten til den når den opphever frifinnelsen av far og sønn Gulbrandsen. Der konkluderte tingretten med at EU-rettens regler, som Norge er bundet av, ikke stiller krav som er uforenlig med de norske lovene og rettskildene på området.

Les også: Fengsel for Jacobsen

Tingretten påpekte i sin dom på at det var umulig å fastslå hvilken effekt artikkelen om usikkerheten knyttet til DNOs Irak-rettigheter ville ha på markedet. Lagmannsretten mener det ikke er relevant så lenge opplysningen er nok til at en fornuftig investor vil benytte seg av informasjonen som en del av grunnlaget for sine investeringer.

- Anvendelsen skal skje uavhengig av hvilken virkning opplysningen faktisk får når innsideopplysningen blir offentlig kjent, skriver de tre lagdommerne i sin enstemmige avgjørelse.

Ikke dømt for DNO
Selv om den frifinnende delen av dommen mot Hallvard og Thomas Gulbrandsen nå er opphevet, er de fortsatt ikke dømt for innsidehandel i DNO-aksjen.

Anken til lagmannsretten gikk kun på lovanvendelsesspørsmålet, så skyldspørsmålet er ennå ikke avgjort. Saken må opp til ny vurdering i tingretten for at skyldspørsmålet kan avgjøres. Alternativt kan Thomas Gulbrandsen og hans far anke dommen fra lagmannsretten inn for Høyesterett for en endelig vurdering.

I den opprinnelige straffesaken i 2009 ble Thomas Gulbrandsen dømt for innsidehandel i Sinvest-aksjen og den delen av dommen er rettskraftig.

Les reaksjonenGulbrandsen: Misfornøyd med Gulbrandsen-dommen

Hva som skjer videre, er uvisst: Åpent utfall

Les også: Frykter det blir fritt frem for innsidehandel

<b>Klart for omkamp i lagmannsretten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.