Professor Nouriel Roubini har pekt ut de største farene for 2015, skriver di.se. Roubini deler kallenavnet Dr. Doom med den sveitsiske investoren Marc Faber for deres ofte pessimistiske syn på markedet.


1) Krisen i euroområdet returnerer

Ekstremistpartier er på fremmarsj etter seks år med økonomisk krise, og skaper ny usikkerhet. Eksempel er Syriza i Hellas, Podemos i Spania og AfD i Tyskland. Deflasjon, det vil si fallende priser, og en ny resesjon er fortsatt en bekymring og en reell fare.


2) «Abenomics» imploderer

Den økonomiske politikken som statsminister Shinzo Abe har ført i Japan de to siste årene har fått navnet Abenomics. Den består av tre deler; en fleksibel og stimulerende finanspolitikk, ekspansiv pengepolitikk og strukturelle reformer. Så langt er resultatene av Abenomics noe blandet i landet som sliter med en statsgjeld på nesten 250 prosent av bruttonasjonalproduktet og en aldrende befolkning. Roubini mener det er risiko for at Abenomics kan implodere hvis ikke de strukturelle reformene kommer på plass slik at den økonomiske veksten stiger.


3) Hard landing i Kina

Kina forsøker å endre økonomien til å bli mer forbrukerdrevet fra i mange år å ha vært drevet av eksport og kreditt. Det er en vanskelig balansegang da veksten samtidig må holdes så høy at økonomien skaper tilstrekkelig mange jobber. Både eiendomsmarkedet og skyggebanksystemet i Kina gir grunn til bekymring. «Kinas finansielle system opplever tegn på betydelig stress. Hvis den økonomiske veksten faller for mye vil det ha betydelig negativ effekt på råvarepriser og handelsdrevne økonomier som USA», heter det i spådommene fra Roubini.


4) Geopolitiske faktorer

Inkluderer både Russland og Ukraina-krisen og fremferden til IS. Også borgerkrigen i Syria gir grunn til bekymring. Det samme gjør det bratte fallet i oljeprisene som kan føre til sosial uro i enkelte oljeproduserende land.


5) Styrkingen av dollaren

Det er ventet at dollaren vil styrke seg videre i 2015. Det vil i utgangspunktet være gunstig for eksportselskaper i andre deler av verden, men hvis dollaren blir for sterk kan det skade den økonomiske innhentingen i USA. En for sterk dollar risikerer også gjenskape de globale ubalansene som var en årsak til finanskrisen.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 27 økonomer om 2015: Her blir det flere jobber

  - Er Russland «the bad guy», spurte mange seg

 

Dr Doom med dyster valutaspådom



Buffett-indikator blinker selg! selg!