Advokat Bjørn Stordrange er forsvarer for - Saken skader Northzone fordi Torleif ikke kan arbeide hos oss som igår ble tiltalt på to punkter for brudd på bestemmelsene om Tiltalt for «pump and dump» dnPlus

Stordrange, som er partner i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, er bekymret for at Økokrim med tiltalen har som mål å utvide feltet som omfattes av begrepet ulovlig innsidehandel.

- Saken reiser flere nye temaer som ikke har vært avklart i rettspraksis tidligere. Økokrim ønsker åpenbart å bruke saken til å skape ny jus. Det synes jeg er betenkelig fordi det går på bekostning av enkeltpersoner. De blir prøvekluter, med tilbakevirkende kraft, for Økokrims ønske om rettsutvikling, hevder han.

- Hva i tiltalen får deg til å reagere slik?

- Dette knytter seg innholdet i begrepet innsideinformasjon, altså hva som skal være å betrakte som innsideinformasjon. Jeg vil ikke gå lenger inn i det. Men jeg mener det bør være lovgiverens oppgave å utvikle og skape ny juss, ikke Økokrims og domstolens oppgave, sier Stordrange.

- Kan lovgiver dette godt nok?

- Ja, absolutt. Både Finanstilsynet, og lovkonsipistene i Finansdepartementet og Justisdepartementet har et mye bedre grunnlag for å utvikle jussen på dette området enn aktørene i en enkelt sak vil ha, sier advokaten.

- Vil det bli vanskeligere å drive investeringsfond som Northzone, hvis Økokrim vinner frem med sin nye definisjon av innsidehandel?

- Det blir vanskelig og uforutsigbart for alle som driver i verdipapirmarkedet hvis man skal tillegge sentrale regler i verdipapirhandelen nytt innhold med tilbakevirkende kraft i retten. Ny industri vil ofte reise nye problemstillinger, slik at de som er mest innovative vil kunne støte på slike problemer først. Men problemet med Økokrims rettslige aktivisme er helt generelt, sier Bjørn Stordrange.

Trekker frem Transocean

Også advokat Anders Brosveet, partner i Advokatfirmaet Elden og forsvarer for Funcoms tidligere finansdirektør Bjørn Toften, langer ut mot Økokrim.

– Dette er nok et tilfelle på Økokrims aktivistiske tilnærming til hva som skal være straffbart eller ikke. Vi ser for ofte at Økokrim kjører saker basert på hvordan de mener lovene bør være snarere enn hvordan loven faktisk er. Dette for å prøve å få grensene for hva som er straffbart utvidet - det være seg innenfor skattesvik, korrupsjon eller verdipapirsaker, sier Bjørn Toftens advokat, Anders Brosveet, til DN.

Han trekker frem Transocean-saken som eksempel. I januar trakk Økokrim saken etter å ha jobbet med den i elleve år.

Mens Eva Joly mente dette var et – Knefall for den grove kapitalismen dnPlus Refser Riksadvokaten dnPlus og begynte å forberede sine erstatningskrav.

– Økokrim synes å følge en strategi for å prøve å ramme mest mulig som straffbart. Det kan virke som det er slutt på de tider der man skulle kunne lese loven og finne ut hva som er lov eller ikke, sier Brosveet.

«Frontrunning» og «pump and dump»

Førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim forklarer tiltalen mot de fire Funcom-toppene med at Økokrim mener de har lurt sine medaksjonærer - både gjennom en såkalt Tiltalt for «pump and dump» dnPlus -operasjon og ved det som i aksjemarkedet kalles «frontrunning».

- Anklagene i tiltalen innebærer således at sentrale tillitspersoner i selskapets ledelse mistenkes for å ha beriket seg på selskapets øvrige aksjonærers bekostning. Slik adferd er egnet til å ramme tilliten til markedet og derigjennom svekke næringslivets mulighet til å finansiere sin virksomhet, og vi anser det viktig at slike saker bringes for retten, sier Koss.

På spørsmål om hvordan han oppfatter at tiltalen forholder seg til eksisterende rettspraksis, og om han nå opplever at Økokrims motparter aktivt utnytter etatens svekkede autoritet etter Økokrims retrett i Økokrim-sjefen beklager dnPlus svarer Koss slik:

- Selv om tiltalen beskriver forhold som rettslig sett anses avklart, understreker jeg at det er domstolene som må ta stilling til om det er bevismessige dekning for det faktum tiltalen beskriver. Det er det som nå vil skje når denne saken kommer for retten, sier Hans Christian Koss.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs,@marcushusbyog @bjorneckblad på Twitter

Les mer:

Disse slutter i VG  

Norskutviklet app til topps i USA - takket være Kanye West  

Plomberer TV-en for å slippe lisensen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.