Mens oljeselskapet Statoil fortsatt er landets viktigste og største virksomhet, har en oljepris i fritt fall og uro i markedene barbert verdiene i selskapet med nær 100 milliarder kroner de siste tre månedene.

Bekymrede investorer

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier ringes ned av investorer som er bekymret for Statoils utbytteevne.

John Olaisen, ABG Sundal Collier.
John Olaisen, ABG Sundal Collier. (Foto: Fartein Rudjord)

Han mener man kan se langt etter utbytte dersom oljeprisen holder seg på dagens nivåer.

- Selv om de kutter driftsinvesteringene med 40 prosent fra dagens nivå, trenger Statoil en oljepris på 60 dollar fatet for å opprettholde dagens utbyttenivå, sier Olaisen til Dagens Næringsliv.

- Langt under 100 kroner

Mens oljeprisen i dag handles godt ned på 40-tallet, ligger analytikeren foreløpig inne med en oljepris på 75 dollar fatet neste år. Han har en hold-anbefaling på Statoil-aksjen med et kursmål på 135 kroner.

- Blir oljeprisen liggende under 50 dollar, så er ikke utbytte i nærheten av å være bærekraftig. Og hvis oljeprisen blir liggende her, så er aksjekursen langt under 100 kroner om seks måneder, sier Olaisen.

Ifølge analytikeren har Statoil sagt at hvis driftsinvesteringene reduseres til omlag 11 milliarder dollar i 2017-2018, fra dagens nivå på 17,5 milliarder dollar, så kan selskapet dekke utbytte ned til en oljepris på 60 dollar fatet.

15, 40, 60 dollar

Statoil betaler et kvartalsvis utbytte på 1,8 kroner per aksje, og 7,2 kroner samlet per aksje i 2014. Det tilsvarer et årlig utbytte på over 20 milliarder kroner kroner.

Med en oljepris på 40 dollar blir det ingenting, mener han.

- I 2018, hvis de er cash break-even på 15 dollar før driftsinvesteringer og leting, og hvis de kutter driftsinvesteringene til 10 milliarder dollar, så er de cash break-even på noen og førti dollar før utbytte, og cirka 60 dollar etter utbytte, sier ABG-analytikeren.

Børssmell

Mandag var Statoil-aksjen ned nær seks prosent etter at kraftige børsfall i Kina sendte sjokkbølger inn i verdens børsmarkeder.

En børsoppgang på nær tre prosent tirsdag er dermed en mager trøst for aksjonærene som har sett verdiene falle omkring 20 prosent de siste tre månedene. For mens Statoil-aksjen ble omsatt over 150 kroner siste uken i mai, handles aksjen til under 120 kroner tirsdag.

Samtidig har oljeprisene svekket seg betydelig. Fra nivåer mellom 60 og 65 dollar i mai, har fallet tiltatt i styrke over sommeren, der et fat nordsjøolje tirsdag omsettes under 44 dollar fatet.

Mens overproduksjon av olje har bidratt til å halvere oljeprisen fra fjorårets toppnivå på 115 dollar fatet, er det bekymringer for etterspørselen som i økende grad har bidratt til det seneste prisfallet. Svakere utsikter i Kina er her en betydelig faktor.

Statoil-aksjen er opp 2,75 prosent til 119,50 kroner på en sterk Oslo Børs tirsdag. Hovedindeksen løfter seg over to prosent etter å ha sluttet ned 5,2 prosent mandag.

Les også: Oljeselskapene kutter mer i investeringene for neste år
Opec-land vil ha ny diskusjon om produksjonskutt
DN Direkte: Uro i markedene
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.