Det nederlandske oljeselskapet Royal Dutch Shell legger inn bud på det britiske olje- og gasselskapet BG Group på 47 milliarder pund.

Det bekrefter Shell og BG i en børsmelding onsdag.

Budet tilsvarer rundt 563 milliarder kroner.

Det er en premie på 50 prosent i forhold til sluttkurs 7. april. Oppgjøret er en kombinasjon av kontanter og Shell-aksjer.

Shell-styreleder Jorma Ollila. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel.
Shell-styreleder Jorma Ollila. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel. (Foto: AP)

Budet anbefales av styret i BG Group.

- Dette er en viktig transaksjon for Shell, som fremskynder vår levering på strategien til aksjonærene. Resultatet blir et mer konkurransedyktig og sterkere selskap for begge aksjonærgrupper i dagens volatile oljeprisverden, sier styreleder i Shell, Jorma Ollila i meldingen.

Det nye selskapet kommer til å bli det største selskapet i den britiske FTSE-indeksen.

Ny toppsjef?

BG Group ledes nå av tidligere Statoil-sjef Helge Lund, som «tyvstartet» og tok over spakene i selskapet i februar - tre uker før planlagt tid.

Lund og Shell-styreleder Ollila er heller ikke ukjent for hverandre. Den tidligere Nokia-sjefen var styreleder i den finske mobilprodusenten samtidig som Lund var styremedlem i konsernet. Ollila forlot Nokia i 2012, mens Lund kom inn i selskapets styre i mai 2011.

Meldingen sier imidlertid ingenting om hvem som skal lede selskapet, men ifølge den britiske avisen Daily A.M. er det Shell-sjef Ben van Beurden som blir toppsjef i det kombinerte selskapet.

- Budet fra Shell gir våre aksjonærer en attraktiv avkastning og er logisk strategisk sett, sier Lund i meldingen.

Han peker blant annet på BGs dypvannsposisjon og styrke innenfor leting, og Shells utviklingsekspertise og finansielle styrke.

Les også: Britisk avis: Lund blir ikke toppsjef i nytt gigantselskap

Allerede tirsdag kveld bekreftet BG Group at det var i samtaler med Shell. Det var avisen Wall Street Journal som første brakte nyheten, som senere ble bekreftet av BG Group.

BG Group sluttet ned 0,4 prosent til 906,8 pund på London-børsen tirsdag. Det priset selskapet til omkring 31 milliarder pund, tilsvarende 370 milliarder kroner, før budet fra Shell.

Det norske oljefondet er gjennom NBIM nest største aksjonær i BG Group med 5,15 prosent av aksjene. Fondet vil motta omkring 2,4 milliarder pund i aksjer og kontanter, tilsvarende nær 29 milliarder kroner, for sin post dersom budet går igjennom.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.