Oljeserviceselskapet Aibel er tildelt epc-kontrakt (ingeniørtjenester, innkjøp og bygging) for bygging av dekket til boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Kontraktsverdien er i overkant av åtte milliarder kroner, melder Statoil tirsdag.

Plattformdekket til boreplattformen vil bestå av tre moduler. Aibel skal bygge den største modulen, hoveddekket (MSF), ved selskapets verft i Thailand. Borestøttemodulen (DSM), som er den nest største, vil bli bygd ved selskapets verft i Haugesund. Den siste modulen, boreenheten (DES), skal bygges hos samarbeidspartner Nymo i Grimstad. 

Høsten 2017 starter arbeidet med å sammenstille de tre modulene. Dette vil skje ved selskapets verft i Haugesund. Den ferdige plattformen skal overleveres til Statoil i andre kvartal 2018.

- At Aibel nå vinner dette prestisjeprosjektet viser at vi hevder oss i skarp konkurranse, at vi har en robust gjennomføringsmodell og den nødvendige kompetansen og erfaringen. Vi har skreddersydd organisasjonen for å gjennomføre effektive nybyggsprosjekt, er topp motivert og gleder oss til å ta fatt på dette store og viktige industriprosjektet sammen med Statoil, sier konsernsjef Jan Skogseth i en pressemelding fra Aibel.

Aibel beregner å bruke nærmere 6.000 årsverk på Johan Sverdrup-prosjektet, fordelt på de ulike disiplinene. I tillegg kommer alle ringvirkningene i og rundt områdene der prosjektet skal gjennomføres, opplyser selskapet i pressemeldingen.

Komplekst

Boreplattformen er en av de fire plattformene i det planlagte feltsenteret på Johan Sverdrup, og det er et komplekst og utfordrende prosjekt i seg selv, skriver Statoil i en melding.

«For og lykkes er vi avhengig av kompetente leverandører i alle ledd, og Aibel vant oppdraget i et marked preget av sterk konkurranse», skriver Statoil i meldingen.

- Vi har jobbet målrettet for å redusere kostnader og sikre kostnadseffektiv leveranse og gjennomføring. Det er derfor gledelig å se at norske leverandører har forbedret konkurransekraften, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil, i en pressemelding tirsdag.

Signeres tirsdag

Kontrakten skal signeres tirsdag av Statoil på vegne av det såkalte Johan Sverdrup-partnerskapet. Foruten Statoil består partnerskapet av selskapene Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil. Partnerskapet har anbefalt Statoil som operatør for alle faser av feltet.

Investeringskostnadene for fullfeltutbyggingen er beregnet til i størrelsesorden 170-220 milliarder kroner, målt i 2015-kroner, med utvinnbare ressurser på mellom 1,7 og 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter.

Johan Sverdrups første fase skal bygges ut med fire installasjoner som inkluderer en bolig-, en bore-, en stigerør- og en prosessplattform, samt tre havbunnsbrønnrammer for vanninjeksjon. Plattformene knyttes sammen med gangbroer.

Les også:
USA i dag: Offentlig sektor kan bli stengt igjen
Gransker granskerne
Schumachers hytte solgt for 22 millioner kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.