Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB barberer igjen forventningene til oljeprisutviklingen de to neste årene, etter å ha kuttet estimatene for en drøy måned siden.

Nå venter eksperten en gjennomsnittlig oljepris på 70 dollar fatet i 2015, ned fra tidligere forventning om 80 dollar.

"Vi kan se kortsiktige priser på 50-tallet i første halvår 2015", heter det i en oppdatering.

Anslaget for 2016 er også tatt ned til 80 dollar, fra tidligere 85 dollar. Forventningene til oljeprisen i 2020 er imidlertid uendret på 95 dollar fatet.

"Men vi trenger å se store kutt i driftsinvesteringene (capex) i den globale oljebransjen de neste to årene for å opprettholde dette synet fremover", skriver Kjus.

DNB-analytikeren var allerede i 2012 den første til å spå at amerikansk skiferoljeproduksjon ville presse oljeprisene nedover.

Det gjorde ham mektig upopulær i et oljesmurt Norge, ikke minst på oljemessen i Stavanger det året, der han fremla sitt motstrøms oljesyn.

Kjus har senere beklaget at han ikke tok enda hardere i, men var fornøyd med å ha forutsett retningen. Han var i oktober fortsatt rangert som den mest pessimistiske til oljeprisutviklingen blant analytikerne, ifølge Reuters.

Opec sørget for at oljeprisfallet tiltok i styrke da de nylig besluttet ikke å kutte i produksjonen, slik markedet forventet.

Mens verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, lenge har vært ansett som "garantisten" for en oljeprisbunn på 100 dollar, anklages nå Saudi av sine egne Opec-kolleger for å senke prisene.

Kjus påpeker at situasjonen har forverret seg etter Opec-møtet, og mener markedet er overlatt til seg selv frem til neste Opec-møte i juni.

"Vi hadde antatt et mindre kutt i Opec-kvoten og noe leveranse fra Saudi/Forente Emirater/Kuwait, men markedet ville fortsatt ha overkapasitet", skriver han.

Analytikeren mener at oljeprisen må være lav for å finne et nytt likevektspunkt mellom tilbud og etterspørsel, men at effekten på fundamentale forhold vil henge noe etter.

"Hvor langt ned prisene må falle er umulig å beregne ettersom markedet lett kan overvurdere nedsiden i løpet av justeringsprosessen", skriver Kjus.

DNB-analytikeren basisscenario er at man er nær bunnen av denne prissyklusen, men siden effektene av lavere priser henger etter, kan det komme overraskelser på nedsiden.

"Vi kan komme til å se 50-tallet kortsiktig før markedet snur", konkluderer han.

Nordsjøoljeprisen fortsetter å svekke seg tirsdag, der et fat for levering i januar spot handles til 65,7 dollar. Det er det laveste nivået på fem år.

Nedgangen tilsvarer et fall på over 40 prosent siden toppen på 115 dollar tidligere i år, og på over 35 prosent siden sommeren.

Før helgen nedgraderte også den amerikanske bank-og meglerkjempen Morgan Stanley sitt oljeprissyn til 53 dollar i snitt i 2015. Oljeprisen kunne i verste fall nå 43 dollar i første halvår, mener meglerhuset.

Les også:

Skyver på Ica-beslutning
Statoil tildelt letelisenser i New Zealand
USA i dag: Spår at Fed snur i neste uke

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.