Kritikken mot oljefondet har haglet etter at Riksrevisjonen for noen uker siden avslørte at et eksternt forvaltningsselskap mottok en halv milliard kroner i forvaltningshonorar i 2009.

Finansdepartementet har i dag presentert et nytt mandat for Norges Banks forvaltning av oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond utland (SPU). Mandatet skal erstatte tidligere regler for forvaltningen, men innebærer ingen endringer i strategien for forvaltningen av midlene i oljefondet.

Varsler endringer
Foreløpig beskriver mandatet, som trer i kraft fra 1. januar neste år, ingen konkret grense for hvor store honorar fondet kan betale til eksterne forvaltere. I mandatet heter det at "de enkelte avtalene med forvaltere om avkastningsavhengige honorarer skal struktureres slik at fondet beholder den vesentligste delen av positiv differanseavkastning".

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) varsler imidlertid at det kan komme endringer i mandatet slik at det vil ligne det nye regelverket om lønn, bonus og annen godtgjørelse som skal innføres for finanssektoren i Norge i 2011.

- Tilsvarende regler om godtgjørelse skal også gjelde for Norges Banks forvaltning av Statens pensjonsfond utland, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding onsdag.

Konkrete bestemmelser om avlønning vil bli innarbeidet i mandatet så snart departementet har fastsatt forskriften om godtgjøring i finanssektoren, opplyses det i pressemeldingen.

Erstatter tidligere regler
Ifølge departementet har målet med den nye vært å tydeliggjøre ansvars- og rolledelingen mellom Finansdepartementet og Norges Bank, i tillegg til å stille strengere krav til reguleringen av risikoen i forvaltningen.

- Det nye mandatet vil gi bedre risikostyring i fondet, mer åpenhet og et mer enhetlig rammeverk, sier finansministeren.

Det nye mandatet erstatter tre tidligere regelsett. Tidligere har mandatet vært gitt gjennom en forskrift, utflyllende retningslinjer og en forvaltningsavtale. Det nye mandatet regulerer områder som dagens rammeverk ikke dekker, samtidig som det er mer utfyllende, opplyser departementet.

- Jeg har i tråd med Stortingets syn lagt vekt på at reguleringen av SPU fortsatt skal være rammepreget, slik at Norges Bank må fylle ut de overordnede rammene og prinsippene med et mer detaljert internt regelverk for den operative forvaltningen. Dette er en organisering som fungerer godt. Detaljstyring fra departementet er verken mulig eller ønskelig, sier finansministeren.

Det nye mandatet innebærer blant annet krav om at Norges Bank skal fastsette risikorammer for flere hovedkategorier av risiko enn i dag. Det blir også stilt krav til rapporteringen, der utgangspunktet skal være størst mulig åpenhet innenfor de rammer som settes av en forsvarlig gjennomføring av forvaltningen.

Les også: Skjøt gullfuglen med oljefondet

Oljefondet tjente rått på BP

Nå eier du litt av denne eksklusive handlegaten

- Halv milliard er OK honorar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.