Nigerias oljesektor er i krise.

Som DN skrev denne helgen har sabotasjeangrep og politisk uro har gjort at Nigeria produserer olje på det laveste nivået siden 1983 (se grafikk).

Nå truer en oljestreik i landet med å stanse all oljeaktivitet i landet. Det er dramatisk for Nigeria, der er petroleumssektoren utgjør over 90 prosent av landets eksportinntekter. Det kan også føre til store utslag i oljemarkedet.

Bakgrunn: Da han sluttet å betale militsgruppene, lammet de oljen

 

Det er usikkert hvor mye oljeproduksjon som allerede er tatt ut i Nigeria, men ulike estimater tyder på at produksonen er nede på rundt 1,4 millioner fat per dag - som er nesten en million fat under nivået landet har ligget på tidligere.

- Dette er noe av det oljemarkedet frykter mest - uro i de vitale oljeproduserende landene, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Oljeprisen har ligget stabilt like over 50 dollar fatet siden helgen.

Følg oljeprisen og markedet på DN Investor

«Skrekkscenario»

- Nigeria en av de viktigste oljeprodusentene i Afrika, en viktig Opec-produsent, og har stor betydning for oljemarkedet, sier Saltvedt.

Saltvedt viser til at en streik som tar ut all oljeproduksjonen i landet på kort sikt kan veies opp med lagertrekk i de internasjonale oljemarkedene, men at uro og lav oljeproduksjon på sikt kan ha «stor betydning» for balansen i det internasjonale oljemarkedet.

- Det kan gi et betydelig løft i prisene. Det er virkelig noen av skrekkscenariene vi har at Nigeria får store problemer - det er ikke nok bufre internasjonalt til å veie opp for bortfallet i Nigeria, sier Saltvedt.

- Dette viser hvor avhengig vi er av politisk ustabile stater.

Saltvedt sier også at det er vanskelig å analysere den nigerianske oljesektoren, ettersom det er uklart hvem som produserer hva - og hvem som kjøper oljen som kommer fra landet.

Tidligere i år ble Nigeria forbigått av Angola som Afrikas største oljeprodusent.

Forstyrrer balansen

Strupede oljeinvesteringer spiller også inn i det betydelige oljeproduksjonsfallet, ifølge råvareanalysesjef Bjarne Schildrop i SEB.

- Det er ikke bare en tilfeldig hendelse som fører til produksjonsfallet i Nigeria. Urolighetene i Nigeria er en forlenget konsekvens av lavere oljepriser, og investeringsfallet er betydelig, sier han.

Schieldrop viser til at antall oljerigger i Nigeria har falt med 26 prosent i Nigeria den siste tiden. Han tror et vedvarende produksjonsfall i Nigeria kan påvirke balansen i oljemarkedet.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: SEB)

- Nigeria er viktig - mister vi en halv million fat er oljemarkedet i underskudd, og om det kommer en halv million fat tilbake er oljemarkedet i underskudd, sier Schieldrop.

På tross av problemene i Nigeria tror Schieldrop kutt i investeringer og fallende produksjon i mange deler av verden vil føre til stadig mer balanse mellom tilbud og etterspørsel i 2017.

Les også på DN.no:

Oljeprisene faller noe tirsdag morgen  

Søkerstrøm til Kiwi i Oslo, men Maxbo-lederen i Balsfjord fikk bare én søknad da han skulle ha ny butikksjef

Asia i dag: Soros advarer mot «Black Friday»

Sjømatselskapenes produksjons­kostnader er ­nesten doblet på ti år: Advarer mot «kostnadskarusell» dnPlus (DN+)

Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (DN+)

Lastet med oljepenger har Helge Lund skutt inn 43 millioner kroner i et investeringsselskap som også skal gi gaver til veldedige formål. Starter eget selskap dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.