I sommer har oljeprisen igjen vist svakhetstegn. Nivået falt i starten av august ned mot 40 dollar fatet, etter at det i en periode lå over 50 dollar fatet.

I skrivende stund noteres prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) til rundt 44,80 dollar fatet, noe som er en liten oppgang fra før helgen.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets tviler på at den siste utviklingen er starten på en større oppsving.

- Nå har oljeprisen i det siste igjen vist svakhetstegn, og det ser ikke spesielt sterkt ut for øyeblikket. Det er utfordringer på etterspørselssiden: med svakere vekst i verdensøkonomien og skyhøye lagre, sier Saltvedt.

Oljeanalytikeren viser blant annet til nye tall fra Kina mandag, som viser nedgang økonomien.

- Lavt nivå

Oljeprisen begynte å falle på sensommeren 2014 og nådde bunnen på 27 dollar fatet i januar i år.

Nordea Markets venter en oljepris på i gjennomsnitt 52 dollar fatet i årets tredje kvartal og 56 dollar fatet i fjerde kvartal. Saltvedt legger ikke skjul på at estimatene for øyeblikket ligger på den optimistiske siden. Analytikeren tror det virkelige vendepunktet vil la vente på seg en god stund til. 

- I ett og et halvt år har vi snakket om dette tidspunktet uten at det har kommet. Prisene har steget mye fra bunnen i år, men det er fremdeles et lavt nivå - og betydelig lavere enn det oljeselskapene trenger for å tørre å satse igjen. Jeg vil si at det er rundt 60 dollar fatet, sier oljeanalytikeren.

- Ikke minst har raffineri-marginene vært svake de seneste månedene fordi det er så mye produkter ute i markedene. Raffineriene vil derfor starte vedlikeholdssesongen tidligere. Det betyr en liten bedring i lagrene, men det lover ikke veldig bra på kort sikt, sier Saltvedt.

Dette påpekes også at sjef Mike Wittner for oljemarkedet forskning ved Societe Generale SA i New York, ifølge Bloomberg News mandag.

- Raffineringsmarginer er svake og den globale etterspørselsveksten bremser. Samtidig er etterspørselen etter både råolje og oljeprodukter i den kommende sesongen svak. For meg lukter det den klassiske høstnedgangen, sier han, ifølge nyhetstjenesten.

Barclays tror på sin side at oljeprisen ikke kan falle mye fra dagens nivå, viser en fersk rapport. Her gjentar meglerhuset sin prisprognose på 45 dollar fatet i tredje kvartal og 50 dollar fatet i fjerde kvartal. Barclays tror etterspørselen fra land utenfor Opec kan øke, blant annet på grunn av de lave raffinerimarginene.

Frys-spekulasjoner

Fredag viste nye tall at antallet aktive borerigger i USA steg for sjette uke på rad, meldte TDN Finans. Samtidig ble det spekulert på om nye fryssamtaler i oljekartellet Opec kan være på trappene.

I april i år kollapset forhandlingene om en frysavtale under oljetoppmøtet i Qatars hovedstad Doha. Saltvedt har liten tro på at nye forsøk på samarbeid er aktuelt.

- Nei, det ser jeg som lite sannsynlig. Det var jo så store problemer forrige gang, og nå har Iran på kort sikt heller ikke like mye å gå på, sier hun.

Iran har siden starten av året hatt store ambisjoner om å øke produksjonen etter at mange av sanksjonene mot landet ble opphevet i kjølvannet av atomavtalen.

Ifølge TDN Finans, som viser til Bloomberg News fredag kveld, har også to Opec-delegater avvist at oljekartellet kommer ikke til å iverksette nye forsøk på å få i stand en avtale med ikke-medlemmer om frys av oljeproduksjonen. Medlemmene har hatt som intensjon å i september diskutere oljemarkedet og mulig samarbeid med andre produsenter, men det er ingen konkrete planer om å fornye frys-samtalene, skriver nyhetsbyrået.

Russlands energiminister, Alexander Novak, understreket mandag at landet ikke ser behov for nye fryssamtaler, skriver Bloomberg News.

Les også:

Hver fjerde medarbeider under 39 ønsker å forlate jobben innen ett år(DN+)

Leilighetsprisene steg 123 prosent raskere enn eneboligprisene

Her slår eldrebølgen inn  

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.