Oljeprisen raser videre til nye bunner tirsdag morgen, og ekspertene kappes nesten om å spå hvor langt ned den vil eller kan falle.

Klokken 10 tirsdag formiddag ligger prisen på nordsjøolje på 45,82 dollar fatet, som er det laveste på nesten seks år.

Stadig flere spår nå at prisene skal videre ned mot, eller under, 40 dollar fatet før man finner en balanse i markedet.

– Jeg tror det nærmest er et chickenrace som pågår. Stadig flere oljeproduserende land er redde for at den langsiktige trenden er på vei ned. Det innebærer at de oljereservene man har må omvandles til finansielle reserver, sier sjeføkonom Robert Bergqvist hos SEB til svd.se. SEB er en av bankene som ser oljeprisen ned til 40 dollar.

Et «chickenrace» er en modell innen spillteori der ingen ønsker å gi seg før man står på kanten av stupet.

Alle prognosemakernes forventninger om at oljeprisen skal falle ytterligere er i seg selv en faktor som kan presse prisene ytterligere, mener Bergqvist.

- Det ligger mye psykologi i dette, sier sjeføkonomen til avisen.

- Skaper usikkerhet

70 prosent av oljeprisfallet siden ifjor sommer har blitt forklart med den rikelige tilgangen på olje på verdensmarkedet, blant annet som en konsekvens av at Opec besluttet å ikke kutte sin produksjon. Redusert etterspørsel, blant annet fra Kina, forklarer de resterende 30 prosentene.

Selv om det sterke fallet i oljeprisen isolert sett skulle være positivt for verdensøkonomien, mener Bergqvist at det ennå ikke er tilfelle:

– Det skaper mer usikkerhet enn det gir stimulans. Det er mange som som vil se oljeprisfallet mer som en indikator på at verdensøkonomien er svak enn å se på det som positivt. Når man tolker oljeprisen som en svakhetsindikator skaper det usikkerhet.

Det internasjonale pengefondet (IMF) trodde før nyttår at den økonomiske veksten i verden vil bli mellom 0,3 og 0,7 prosent høyere med de lavere oljeprisene.

-Oljeprisene har stupt, og det påvirker alle: produsenter, eksportører, myndigheter og forbrukere. Vi ser dette totalt sett som en vitamininnsprøyting for den globale økonomien, skriver IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard og hans kollega Rabah Arezki på fondets hjemmesider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også: Toppøkonom advarer om konkursbølge i Russland


  Canada vil ikke hjelpe oljeprisen opp

Tror på oljepris under 40 dollar fatet