Effektene av opprullingen av den store korrupsjonssaken i Petrobras har så langt vært begrenset for de europeiske oljeserviceaktørene, men dette ser nå ut til å endre seg, ifølge det amerikanske meglerhuset Citi.

En rekke oljeserviceselskaper ligger an til å komme dårligere ut enn tidligere antatt, mener Citi-analytikerne.

Rammer norske oljeservicemilliardærer

Meglerhuset spår nå verftsforsinkelser, kontantbegrensninger i Petrobras og økende konkurranse og problemer med den lokale leverandørkjeden.

Det er dårlig nytt for den Kristian Siem-dominerte undervannsrørleggeren Subsea 7, som har rundt 40 prosent av ordrebeholdningen eksponert mot Brasil, samt konkurrenten Technip, påpeker Citi.

Det er også dårlig nytt for det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill, som har en eksponering på rundt 14 prosent mot Brasil, og den Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte offshoreentreprenøren Aker Solutions, som har rundt ti prosent av aktiviteten rettet mot samba-landet.

Fjernet ordrer

Seadrill barberte i forrige måned ordrereserven med åtte milliarder kroner etter at det ble sådd tvil om tidligere godkjente kontrakter med Petrobras for ultradypvannsenhetene  «West Taurus» og «West Eminence».

«På grunn av seneste tids utvikling innen Petrobras, tror ikke selskapet lenger at kontraktene vil bli konkludert innen tidsrammen eller til tidligere godkjente forretningsvilkår», het det i en melding fra Seadrill i midten av februar.

Les også: - Verre enn noen kunne sett for seg i sine villeste fantasier og Bombarderes av riggkanselleringer

Nyheten sendte Seadrill-aksjen ned 13 prosent på tidspunktet.

Venter marginskrell

Citi understreker imidlertid at risikoen for selskapenes resultater er enda høyere, ettersom majoriteten av Petrobras-kontraktene har høyere marginer enn gjennomsnittet.

Spesifikt ser Citi-analytikerne risiko ved forsinkelser i den lokale leverandørkjeden, som kan påvirke etterspørselen for rigger og andre fartøyer; økende fokus på regler og forskrifter, som gir risiko for forsinket gjennomføring av arbeidsprogram; og kontantbegrensninger i Petrobras, som setter ordre for nytt utstyr (Aker Solutions) og fleksible rørledninger (Technip) i fare.

I tillegg står EPC-arbeid og -betalingene også i fare for forsinkelser (Technip/Saipem), og riggkontrakter i fare for å ikke blir forlenget (Seadrill).

GIKK AV. Tidligere Petrobras-sjef Maria das Gracas Silva Foster. Foto:Reuters/Sergio Moraes
GIKK AV. Tidligere Petrobras-sjef Maria das Gracas Silva Foster. Foto:Reuters/Sergio Moraes (Foto: Reuters)

Det er også mulig at Technips PLSV-kontrakter vil komme under press for reforhandling av ratene eller utsettelse av levering, mener Citii.

Massiv korrupsjons-opprulling

Nylig trakk Petrobras-sjef Maria das Gracas Silvia Foster (61) og fem styremedlemmer seg fra sine stillinger i kjølvannet av korrupsjonsanklagene mot selskapet.

Les også: Petrobras-sjefen går av og Skandalerammet oljegigant får ny toppledelse

Toppledere skal ha mottatt bestikkelser for å tildele leverandører lukrative oppdrag, ifølge påstandene.

Fra før er tre tidligere sjefer i Petrobras samt et 30-tall andre ledere, deriblant i leverandør­industrien, arrestert i saken.

Barberer forventningene

Citi kutter sine resultatestimater for 2016-2020 for Seadrill, Technip og Aker Solutions.

Meglerhuset gjentar sin «underweight»-posisjon på sektoren, og mener at investorene ikke blir tilstrekkelig kompensert for usikre markedsutsikter og ordrebokrisiko.

Citi har salgsanbefalinger på Subsea 7 og Saipem, og holdanbefalinger på Seadrill, Aker Solutions og Technip.

Seadrill er ned 0,9 prosent til 78,45 kroner på Oslo Børs så langt mandag. Aksjen er ned over 55 prosent det siste halvåret.

Subsea 7 er ned 0,5 prosent til  71,10 kroner. Aksjen er ned over 20 prosent det siste halvåret.

Aker Solutions er opp omlag to prosent til 39,82 kroner.

Les også: Oljeservicekonkurrenter samarbeider
Oljeprisfall tynger Statoil
Svak ukestart i oljemarkedet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.