Svak oljepris og marginer under kraftig press i både olje- og oljeservicebransjen fortsetter å tvinge frem sammenslåinger i bransjen.

Sist ut er gigantene Technip og FMC Technologies, som slår seg sammen i det som blir et selskap verdt 13 milliarder dollar - rundt 108 milliarder kroner.

Les også: Technip og FMC Technologies fusjonerer

- Dette er den største avtalen innenfor subsea noensinne, skriver analysesjef Frederik Lunde i Carnegie i en oppdatering torsdag.

- Det nye selskapet kommer til å bli en betydelig spiller, med 20 milliarder i omsetning, skriver han.

  Flere transaksjoner

Den siste sammenlignbare transaksjonen var da Schlumberger kjøpte Cameron ifjor.

- Den inntil nylig planlagte sammenslåingen mellom Baker Hughes og Halliburton kan også nevnes, men disse planene ble skrinlagt på grunn av konkurransehensyn, sier analytiker Jan Petter Anderssen i Clarksson til DN.

Technip og FMC Technoligies har allerede et samarbeid gjennom Forsys Subsea Joint Venture.

Anderssen mener det strategiske rasjonale bak transaksjonen er å redusere kostnader for å tilpasse seg et regime med lavere oljepriser.

- Man kan enklere redusere kostnader ved at de som lager utstyret som skal brukes på havbunnen (FMC) samarbeider med de som skal installere dette utstyret (Technip) fra et tidlig stadiet i feltutbyggingen, sier han.

  Liker å «shoppe rundt»

Lunde er skeptisk til rasjonalet bak avtalen:

- Oljeselskaper leter etter billigere og bedre løsninger, men hvis vi har lært noe fra historien så vet vi at de også liker å «shoppe rundt» etter optimale tekniske løsninger. Det er derfor man ofte ser at for eksempel Subsea 7 installerer Technips utstyr.

Ifølge Anderssen er det et ekstremt stort fokus på å redusere kostnadene innenfor feltutbygging offshore.

- Jeg tror dette kan bidra til å skape enda mer press på Subsea 7 og Aker Solutions, sier han, og legger til:

- Det skapes en ny stor aktør på tvers av installasjon/konstruksjon og utstyrsleverandør-segmentene, som vil bli enda mer konkurransedyktig på pris.

Les også: Volvos kommende modeller

- Får vondt i magen av boligprisveksten i Oslo  

Flymaten kan bli streikerammet ved midnatt

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.