- Hvis oljeprisen holder seg rundt de nivåene som vi er på nå, vil det være et betydelig antall selskaper globalt som kommer til å gå konkurs, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank til Dagens Næringsliv.

- Nøkkelspørsmålet er hvor lenge nedturen varer, sier han.

Med oljepriser på godt over 100 dollar fatet de siste årene har gjeldsøkningen i oljerelatert sektor skutt i været. Amerikanske energiselskaper skylder i dag sine gjeldsinvestorer omlag 200 milliarder dollar, mens oljerelaterte selskaper har rundt 120 milliarder kroner utestående i det norske høyrentemarkedet.

Les også: - Verre enn noen kunne sett for seg i sine villeste fantasier

Tre konkurser

I mellomtiden har oljeprisen mer enn halvert seg. Et fat nordsjøolje omsettes i dag for omkring 54 dollar fatet, og amerikansk lettolje WTI for 45 dollar. Ringholm så allerede tidlig ifjor høst at en lettoljepris under 60 dollar fatet ville skape problemer.

- Med en oljepris på 45 dollar fatet er det problematisk. Bare denne måneden har tre amerikanske selskaper gått i veggen, så der skjer det ting, sier analytikeren.

Oppbremsningen gjør også at flere banker sliter med å videreselge lån de har gitt til oljeselskaper, og tap fryktes, skriver The Wall Street Journal.

Avgjørende halvår

Selskaper relatert til oljebransjen dominerer listen over låneforfall i det norske høyrentemarkedet de to neste årene (se grafikk). Ringholm mener likevel omfanget er begrenset, selv om man kan havne i problemer ved å komme i brudd med lånebetingelsene. Enkelte sektorer, som supplyrederiene, kan komme til å slite mer enn andre, påpeker han. Segmentet er det nest største etter rigg i det norske høyrentemarkedet.

- Hvis nedturen stopper en gang på høsten klarer de seg alle mann. Blir det en lenger nedtur som varer et stykke ut neste år og eventuelt lengre, det er da problemstillingen om mangel på kapital, restrukturering og mislighold kommer for fullt, sier den erfarne kredittanalytikeren.

Les også: - Vi er spesielt tett på nå

Markedet har imidlertid tatt høyde for mye av problemene, påpeker Ringholm.

- Aksjemarkedet ser veldig begrensede verdier (i offshoresupply, red.anm), og i obligasjonsmarkedet har man fått en kraftig reprising av segmentet. Markedet har allerede tatt høyde for mye, og derfor er det veldig dyrt, sier analytikeren.

- Sitte rolig i båten

Deler av oljeservicemarkedet er i prinsippet utestengt fra det åpne gjeldsmarkedet, og bedrifter som må betale svært høy rente kan bli tvunget til å finne penger andre steder og tidligere enn planlagt, skriver DN i dagens papirutgave.

Ringholm mener problemstillingen er høyst interessant, men antyder at han ikke venter bevegelse med det aller første.

- Hvis bankene allerede er inn i en eksponering er det i deres interesse å bevare sine egne verdier, og det gjør de ved å sitte rolig i båten. Og skal man hente ny kapital koster det penger, og for egenkapitalinvestorene vil det være til en svært utvannende pris, sier Swedbank-toppen.

- Ikke på trygge grunner

Kredittanalytikeren vurderer investeringsmulighetene i gjeldsmarkedet løpende.

Etter å ha vært negativ lenge, fikk han et mer balansert syn i begynnelsen av februar. Men det blir en tøff reise, sier han til DN.

- Det er lengden på nedturen som avgjør. Om aktivitetsnivået tar seg opp igjen, går det bra. Men det er definitivt en risiko for at nedturen kan vare lengre enn det som er bra for gjeldsstrukturen og utstederne (selskapene, red.anm). Vi er ikke på trygge grunner, sier Ringholm.

Les også: - Ikke få panikk, ikke få panikk
- Stor sannsynlighet for at Norges Bank må kutte renten allerede i mai  

Her blir ferien din rådyr i flere år fremover  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.