- Markedet vil bedre seg i årets andre halvdel, uttalte den irakiske viseministeren for olje og energi, Fayyad al-Nima, dagen før de oljeproduserende landene møtes i Wien.

Ministeren føyer seg dermed inn i en rekke av optimistiske medlemmer, som etter at oljeprisen bikket 50 dollar fatet i forrige uke har uttalt at markedet er i ferd med å korrigere seg selv.

Presse USA

Saudi-Arabia, som er verdens største oljeprodusenter og dermed et av priskartellets mektigste medlemmer, har imidlertid vært ordknapp i forkant av torsdagens møte. Landet har tidligere truet med å øke sin egen produksjon.

OPECs tradisjonelle strategi, som innebærer å begrense produksjonen når oljeprisen blir lavere, har siden 2014 vært erstattet med en strategi som innebærer å opprettholde produksjonsnivået. Ett av målene har vært å presse den amerikanske skiferoljen ut av markedet.

Anstrengt forhold

Medlemmene har tidligere diskutert å låse produksjonsnivået for å stabilisere en fallende oljepris, men ble ikke enige om en avtale da de møttes i Qatar i midten av april.

Det anstrengte forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran får mye av skylden for manglende samarbeid.

Følg markedet på DN Investor

Les også: - Dette er en tragedie

Oljekommentaren: - Det er veldig lave forventninger

  Asia i dag: Vedvarende motvind for Kina

Partene i bryggerioppgjøret enige – unngår ølstreik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Opec møtes torsdag for å vurdere oljemarkedet
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor det vil være stor interesse rundt møtet.
04:07
Publisert: