Oslo Børs steg etter langhelgen og fulgte dermed utviklingen på de store børsene i Europa. Likevel ble Oslo Børs kraftig slått av OMX i Stockholm og Helsinki som begge var opp mellom én og to prosent.

Les mer: Spanske renter opp til ny rekord og Bankfrykt sender rentene mot krisenivå

Opera Software var blant vinnerne på Oslo Børs tirsdag etter oppkjøpsrykter, mens Telenor trakk andre veien etter nyheten om utbyttevedtak mot Vimpelcom.

Teknologinettstedet Pocket-Lint skrev fredag at en kilde sier Facebook har et ønske om egen nettleser, og vurderer å kjøpe det norske nettleserselskapet.

Analytiker Thomas Nielsen i Pareto Securities synes det er en rettferdig kursoppgang tirsdag.

- Opera har vært et oppkjøpscase i sikkert 10 år, men det er ingen tvil om det kan hente store synergier hvis ryktene rundt Facebook stemmer, sier analytikeren til TDN Finans.

Nielsen vet imidlertid ikke hvor mye hold det er i ryktene.

- Det kan sette fart på prosesser og ytterligere spekulasjoner i tiden fremover, sier han.

Nielsen mener det kan være flere utfordrere til å ta opp kampen med Facebook i en eventuell budkrig.

Arctic Securities tror også ryktene er plausible.

- Fornuftig
Meglerhuset ser flere fornuftige grunner til at Facebook skulle ønske å kjøpe Opera. Først og fremst vil det kunne styrke den begrensede mobile opplevelsen av Facebook. I tillegg vil det kunne hindre at online spillutviklere forlater sosiale nettverk på grunn av en manglende mobilplattform, skriver meglerhuset.

Arctic Securities kommenterer videre at Google kan kaste seg med i en budrunde. En avtale med Facebook vil kunne begrense Googles tilgang til mer enn 100 millioner mobile internettbrukere.

Meglerhuset skriver at Opera ønsker å fornye sin Desktop Search-avtale denne uken og at man kan få noen indikasjoner på dette de neste dagene.

Opera Software endte opp 19,5 prosent til 41,00 kroner. Det ble omsatt Opera-aksjer for 113 millioner kroner

tic:opera

Telenor faller på utbytterestriksjon
Telenor var blant aksjene som faller på en positiv børs tirsdag. Analysesjef Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier mener at Telenor tirsdag tynges av Vimpelcom-fallet fredag samt at det fortsatt ikke er noe avkl#229 om minsteprisen i auksjonen i India.

Vimpelcom falt 16,3 prosent i New York fredag, etter russiske myndigheter besluttet å utvide forføyningen i sammenheng med en stevning fra Telenor og Weather Investments.

Les også: - Dette har vi ikke tenkt å sitte stille å se på

- Det er særlig Vimpelcom-fallet som tynger Telenor. Aksjen falt ytterligere etter at Oslo Børs stengte fredag ettermiddag. I sum tilsvarer Vimpelcom- fallet en verdireduksjon på Telenors post tilsvarende rundt 3,20 kroner pr Telenor-aksje, sier Kjerkreit til TDN Finans.

- Vimpelcom tynges av at det russiske datterselskapet ikke får utbetale utbytte. Det er dette selskapet som skaper klart mest kontantstrøm i Vimpelcom-systemet, er konsern med mye gjeld, sier analysesjefen videre.

Også analytiker Christer Roth i DNB Markets mener at det er Vimpelcom- fallet som tynger Telenor i dag.

- Vimpelcom falt hele 16,3 prosent på fredag, og deler av dette fallet kom etter at Oslo Børs stengte. Fallet tilsvarer 3,1 kroner per Telenor-aksje i vår sum-av-delene-vurdering, sier han til TDN Finans.

Telenor falt 1,7 prosent til 91,00 kroner per aksje og ble omsatt for 632 millioner kroner på Oslo Børs.

Statoil mest pop
Statoil var, nær sagt som vanlig, børsens mest omsatte aksje. Oljeselskapet ble handlet til 140,10 kroner da handelen sluttet etter å han omsatt aksjer for 742 millioner kroner. Oljeprisen beveget seg nedover gjennom dagen. Et fat nordsjøolje med levering i juli handles til 106,24 dollar, en nedgang på 0,89 dollar siden fredag kveld. Amerikansk lettolje er ned 0,48 dollar til 90,63 dollar.

Oslo Børs endte opp 0,79 prosent til 395,27 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3,576 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.