Grekerne protesterer igjen kraftig mot "sparediktatet" som kommer både utenfra og fra egne politikere som mange anser som Tysklands og Det internasjonale pengefondets lakeier, skriver svd.se.

En skremmende paralell til Weimarrepublikkens Tyskland når brutale innstramminger banet vei for nazistene i begynnelsen av 1930-tallet, hevdet historiker Albrecht Ritsch ved London School of Economics ifjor i et intervju med Spiegel online.

Ritsch sier at Hellas' statsminister Lucas Papademos på mange måter står overfor samme situasjon.

Som i Tyskland den gang var det en gigantisk utenlandsgjeld som skulle betales tilbake, og da som nå gjennom enorme oppofringer av befolkningen.

Snarere enn førrevolusjonære protester, preges imidlertid stemningen i Hellas ifølge avisen nå av oppgitthet, fortvilelse og en overveldende følelse av maktesløshet.

Utvannes eller blokkeres
Og de greske politikerne står overfor en nesten umulig oppgave.

For ifølge svd.se kan regjeringen i Hellas bli enige om hva den vil. Beslutningene vil uansett renne ut i sanden, utvannes eller blokkeres av trassige statstjenestemenn som ikke stoler på staten, men hjelper seg selv eller de som kan tilby motytelser.

En av konsekvensene av krisen i Hellas er allerede at både apoteker og sykehus mangler legemidler, og ifølge helseminister Andreas Loverdos har den offentlige helsetjenesten høyst ett år på seg før den kollapser.

Vest-Tyskland med noen av verdens sterkeste selskaper og nesten ubegrensede økonomiske ressurser brukte mer enn et tiår og gigantiske investeringer for å få østre del av Tyskland på fote igjen etter sammenslåingen. Svd.se mener veien vil bli minst like lang for Hellas, og at skattebetalerne i Europa må betale regningen, akkurat som skattebetalerne etter den tyske gjenforeningen.

Les også: Nok en nervepirrende dag for Hellas

- Konkursen rykker nærmere

- Et høyt politisk spill

Merkel: Kan ikke godta at Hellas går konkurs

Frykten øker for Hellas-konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.