Den palestinske samlingsregjeringen har levert sin avskjedssøknad til president Mahmoud Abbas, som straks ba statsminister Rami Hamdallah danne ny regjering.

Hamdallah leverte formelt avskjedssøknaden til Abbas onsdag.

– Presidenten mottok søknaden og beordret Hamdallah til å danne en ny regjering, opplyser en talsmann for Abbas.

Abbas varslet tirsdag kveld at teknokratregjeringen som både presidentens Fatah-bevegelse og islamistbevegelsen Hamas på Gazastripen innsatte for ett år siden, skal gå av innen 24 timer.

Målet med forsoningen var å bane vei for president- og parlamentsvalg innen seks måneder, men Hamas' manglende vilje til å gi fra seg makten skal ha forpurret planene. Store deler av Gazastripen ble dessuten ødelagt under Israels krig i fjor sommer.

Avskjed

Abbas' beslutning kommer av at samlingsregjeringen «ikke lenger er i stand til å fortsette sitt arbeid», sa generalsekretær Amin Maqbul på en pressekonferanse i Ramallah onsdag.

Statsminister Rami Hamdallah kan komme til å levere sin formelle avskjedssøknad til Abbas allerede onsdag, og forhandlingene om en ny regjering er ventet å starte snart. Prosessen kan komme til å ta flere uker.

Hamas vil imidlertid ikke velsigne Abbas' planer.

– Hamas avviser enhver ensidig endring i regjeringen uten at alle parter er enige, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri til nyhetsbyrået AFP onsdag formiddag.

Israel-samtaler

Samtidig opplyser flere kilder på palestinsk og israelsk side at Israel og Hamas er i indirekte diskusjoner om en permanent våpenhvile og en mulig lettelse av blokaden av Gazastripen.

De uformelle samtalene skal ha skjedd via «arabiske og europeiske» kanaler. Også representanter fra FN og EU-parlamentet har vært inne i bildet, ifølge en Hamas-kilde.

Israel og Hamas inngikk en uformell våpenhvile i august i fjor, etter den siste israelske militæroffensiven mot Gazastripen der 2.131 palestinere ble drept, ifølge FN nærmere 70 prosent av dem sivile og over 500 av dem barn.

Forsoning

Samlingsregjeringen bestående av uavhengige teknokrater tok formelt over styringen av både Gazastripen og Vestbredden i fjor sommer. Det skjedde etter at Abbas' sekulære Fatah-bevegelse og den rivaliserende islamistbevegelsen Hamas inngikk en forsoningsavtale i april 2014.

Selv om både Hamas og Fatah ga den Ramallah-baserte regjeringen mandat til å styre også på Gazastripen, har Hamas fortsatt makten ett år senere.

– Regjeringen vil gå av innen 24 timer fordi den er svak, og fordi det ikke ser noen mulighet for at Hamas vil tillate at den får kontrollen på Gazastripen, sa generalsekretær Amin Maqbul i Fatah tirsdag kveld.

Splittelse

Hamas vant det demokratiske valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen.

Hamas inviterte derfor president Mahmoud Abbas' Fatah-parti med i en samlingsregjering. Norge var alene i Vesten om å anerkjenne denne.

Da de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen nektet å ta ordre fra Hamas-regjeringen, endte det med åpen strid der Fatah ble jaget ut av enklaven.

Hamas har siden styrt på Gazastripen, mens Fatah har styrt på Vestbredden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Forsvarer: Sharif erkjenner ikke straffskyld

Gresk sentralbank varsler at Hellas kan forlate EU

Vil du bli rik, er ikke Statoil-aksjen noe å samle på

Se DNTV: - Jeg skal ta tilbake jobbene og pengene våre

- Jeg skal ta tilbake jobbene og pengene våre
Det sa Donald Trump da han annonserte at han stiller som kandidat i det amerikanske presidentvalget.
02:59
Publisert: