Mandag sa DNB-sjef Rune Bjerke at kontakten med Mossack Fonseca hadde gått under radaren til konsernledelsen. Nå kan Aftenposten avsløre at to nåværende DNB-topper var Mossack Fonsecas kontaktpersoner i Luxembourg.

De mottok dokumenter som handlet om administrasjonen av selskapene på Seychellene. En av dem har signert en rekke dokumenter om postboksselskapene, skriver Aftenposten.

Signerte

Leder for DNB Private Banking, Håkon H. Hansen, var i perioden 2006 og frem til nyttår 2015 leder for DNBs virksomhet i Luxembourg.

Aftenposten besitter en rekke signerte dokumenter som knytter ham til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama og e-poster som viser at Hansen administrerte en rekke av postkasseselskapene. De interne dokumentene kobler selskapene til Seychellene.

Siden 2013 har Hansen og konserndirektør Tom Rathke i DNB sittet sammen i styret for DNB Luxembourg. Rathke har tidligere sagt til Aftenposten at han ikke visste om postkasseselskapene.

Oppført som kontakt

Divisjondirektør Jarle Mortensen i DNB med ansvar for bedriftsmarkedet i Oslo, Asker og Bærum, var i 2009 konstituert konserndirektør i DNB i fem måneder og satt da i konsernledelsen.

Jarle Mortensen, DNB. Foto: Svein Erik Furulund/Aftenposten/NTB Scanpix.
Jarle Mortensen, DNB. Foto: Svein Erik Furulund/Aftenposten/NTB Scanpix. (Foto: Pressebilde)

I samme periode, 2009-2010, satt han i styret til DNB Luxembourg og var oppført som Mossack Fonsecas kontaktperson i DNB, ifølge Aftenposten.

- Vi sparer penger

I et møtereferat fra 2010 står det at Hansen og to andre DNB-representanter deltok på et møte med to representanter fra Mossack Fonseca i Luxembourg. De diskuterte blant annet videre samarbeid mellom DNB og det Panama-baserte advokatfirmaet.

"Dersom vi fortsetter samarbeidet med dere, så trenger ingenting å forandre seg, og vi sparer penger», er en DNB-ansatt sitert på i notatene", ifølge Aftenposten.

DN skriver tirsdag at i flere år skal Norges største bank ha lagt til rette for at formuende kunder kunne skjule penger i skatteparadiset Seychellene for mulig å kunne unngå beskatning. Det lekkede materialet viser at DNB opprettet i alt 44 selskaper på Seychellene.

Les mer: Luxembourg fikk styre alene dnPlus (DN+)

De øverste lederne i DNB sier de ikke har visst noe.

  • Bjerke sa mandag at han ikke har kjent til praksisen som pågikk fra 2006 til 2015. Han sier hele praksisen ble styrt fra DNBs avdeling i Luxembourg.
  • Konserndirektør for spare­området i DNB, Tom Rathke, skal heller ikke ha visst om praksisen. Rathke har i perioder også vært styreleder i DNB Luxembourg.
  • DNB Private Banking er avdelingen for bankens mest formuende kunder.

Les mer: DNB-sjefen: - Vi vet ikke alt hva som har skjedd

Håkon Hansen, som ved nyttår ble forfremmet til leder for DNB Private Banking ved hovedkontoret i Oslo etter at forgjengeren sa opp i jobben, ville mandag ikke uttale seg om pengestrømmene.

– Ingen kommentar, sa Hansen til DN, og viste til informasjonsavdelingen i DNB.

Les også: DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

DNB-kunder: Visste ikke om plassering i skatteparadis

Advarte DNB allerede i 2007

Vil sjekke selvangivelsene til norske investorer  

Se DNtv:
Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.